Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Kampioen vrouwenklasse F1 Academy krijgt volledig betaalde 'promotie' in pad naar F1

Marta Garcia, de eerste kampioen van de nieuwe vrouwenklasse F1 Academy, krijgt met het winnen van de titel een volledig betaald seizoen in het FRECA-kampioenschap, waar ze net als veel andere bekende coureurs een stap wil zetten richting de hogere autosport.

Garcia F1 Academy
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © F1 Academy

In het Formule 1-weekend van de Verenigde Staten werd het seizoen van de F1 Academy afgesloten. Na het omvallen van de W-Series, een vrouwelijke raceklasse dat meedeed in de F1-weekenden, werd in 2023 een nieuwe klasse geïntroduceerd voor vrouwelijke coureurs. Vijftien rijders mochten, met sponsoring van de F1-teams, hun kwaliteiten laten zien.

De 23-jarige Marta Garcia mocht zich in Austin de allereerste F1 Academy-kampioen noemen. De raceklasse is bedoeld om de vrouwelijke coureurs mee te laten rijden in een nog altijd door mannen gedomineerde sport, maar met de plannen om F1 Academy volledig mee te laten draaien als supportersklasse in de F1-weekenden, worden er warme banden onderhouden met de hogere klassen zoals F1, F2 en F3.

Voor Garcia is de volgende stap in haar carrière een 'promotie' naar de Formula Regional European Championship by Alpine (FRECA), waar de kansen om door te stromen naar F3 en zelfs F2 aanwezig zijn. Dat bewees Andrea Kimi Antonelli onlangs al: de Mercedes-junior werd kampioen in FRECA en rijdt volgend jaar in de F2.

FRECA moet gezien worden als een stap tussen de Formule 4 en de Formule 3. Garcia zal ook volgend jaar met een Tatuus-bolide en Pirelli-banden rijden. In het volledig betaalde FRECA-jaar kan ze bovendien punten gaan halen op haar FIA-superlicentie.

Praat mee!

Viaplay
x
FIA CEO FIA legt functie neer