Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
IndyCar Series

Kanshebber VeeKay op jacht naar eeuwige glorie en roem tijdens Indy 500

Zondagavond staat de Indy 500 op het programma. Rinus VeeKay, de enige Nederlandse deelnemer, hoopt dit weekend in de voetsporen van landgenoot Arie Luyendyk te treden door de befaamde race in Indianapolis te winnen. We blikken vooruit.

VeeKay Indy500 2021 Kwalificatie
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Rinus VeeKay PR

Aankomende zondag staat de 105e editie van de welbekende 500 mijl van Indianapolis op de racekalender. Na weken van voorbereiding staan 33 coureurs om 18:45 uur Nederlandse tijd aan de start van de Indy 500. Onder hen is natuurlijk Rinus 'VeeKay' van Kalmthout, die het afgelopen jaar een ijzersterke indruk heeft achtergelaten.

In zijn rookiejaar 2020 scoorde hij al zijn eerste podium en twee weken geleden ging hij er op de Road Course in Indianapolis zelfs vandoor met zijn eerste IndyCar-zege. De man uit Hoofddorp, slechts 20 lentes jong, werd door die zege meteen in het rijtje met outsiders voor de Indy 500-overwinning gezet.

Sterke kwalificatie

Die outsider-rol maakte hij vorig weekend, slechts een week na zijn eerste zege, meteen waar toen hij de kwalificatie voor de Indy 500 afsloot als derde snelste coureur van het sterk bezette 33-koppige veld.

Vorige week zaterdag schaarde hij zich al bij de beste negen tijdens het eerste deel van de kwalificatie, waardoor hij op zondag samen met grote namen als Scott Dixon, Tony Kanaan, Ryan Hunter-Reay en Helio Castroneves een gooi mocht doen naar de poleposition.

Tijdens zijn run, waarbij alle coureurs zo snel mogelijk vier ronden af moeten leggen op de oval van tweeënhalve mijl, klokte hij de tot dan toe snelste tijd. Alleen Dixon en Colton Herta waren hem daarna nog te snel af, maar de derde startplek was een feit.

Zondagavond start VeeKay (om 18:45 uur Nederlandse tijd) dan ook vanaf de eerste startrij (drie auto's per rij) en maakt hij een reële kans op de overwinning.

			© Rinus VeeKay PR
	© Rinus VeeKay PR

Nieuwe regels, en hoe werkt de puntentelling?

De 33 coureurs staan aan de start met aangepaste aeropakketten, om het inhalen op de oval minder lastig te maken. De laatste jaren werd daar over geklaagd, zeker na de introductie van het Aeroscreen, de tegenhanger van de Halo in de Formule 1.

'The Greatest Spectacle in Racing' moet daarom dit jaar nog net wat spectaculairder zijn dan normaal. Meer inhaalacties moeten zorgen voor meer wisselingen van de wacht, waardoor de tactiek op The Brickyard nog net wat belangrijker wordt.

De Indy 500 is bovendien goed voor dubbele punten ten opzichte van elke andere IndyCar-race en ook krijgt een coureur een extra punt als deze de race voor minstens een ronde kan leiden. De coureur die de meeste ronden aan de leiding gaat, krijgt aan het einde van de rit twee punten extra bovenop zijn puntentotaal.

Check hieronder de tabel met de puntentelling in de IndyCar. Deze race zijn er dus dubbele punten te verdienen voor de finishpositie (niet voor het leiden van ronden).

Puntentelling IndyCar

Finishpositie Punten (bij Indy 500 x2)
1. 50
2. 40
3. 35
4. 32
5. 30
6. 28
7. 26
8. 24
9. 22
10. 20
11. 19
12. 18
13. 17
... etc. steeds een punt minder
23. 7
24. 6
25 - 33 5
Minstens 1 ronde leiden 1
Meeste ronden leiden 2

De favorieten

Vraag het de bookmakers en Scott Dixon is de grote favoriet voor de Indy 500-zege. De Australiër won de befaamde race al eens eerder (2008). Daarnaast mag hij zich ook zesvoudig IndyCar-kampioen noemen en heeft hij in totaal 51 raceoverwinningen op zak. Dat hij nog maar één keer de befaamde Indy 500 heeft gewonnen, mag een wonder genoemd worden.

Hij gaf zijn concurrenten het nakijken tijdens de kwalificatie en vertrekt vanaf poleposition, met de gretige jongelingen Herta en VeeKay in zijn kielzog. Vorig jaar ging Dixon lange tijd aan de leiding, maar moest hij uiteindelijk zijn overwinning laten aan voormalig Formule 1-coureur Takuma Sato, die in totaal al twee keer de Indy 500 won. Dixon zal dus vastberaden zijn om dit keer wel aan het langste eind te trekken.

Hij is overigens zeker niet de enige coureur in het veld die weet hoe het is om na afloop van de race een lekker glas melk te mogen nuttigen. Zo won Hélio Castroneves al drie keer, Juan Pablo Montoya twee keer en een vijftal anderen kwam een maal als eerste over de streep.

Dat wil niet zeggen dat alleen de gevestigde orde kans maakt op de overwinning. Ook jongelingen als Colton Herta (2e startplek), Rinus VeeKay (3e), Alex Palou (6e) en Pato O'ward (12e), die allemaal al een IndyCar-raceoverwinning op zak hebben, azen op eeuwige roem in Indianapolis.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

			© IndyCar
	© IndyCar

Kan VeeKay 'm echt winnen?

Het is niet de eerste rodeo van de 20-jarige Nederlander, die vorig jaar ook al hoge ogen wist te gooien in The States. Tijdens zijn eerste Indy 500 schopte hij het al tot de vierde plek in de kwalificatie, maar tijdens de race speelde zijn onervarenheid hem toch parten.

Hij ging de mist in bij een pitstop, schoot door en reed tegen een van zijn monteurs aan. Het kostte hem veel tijd en bovendien kreeg hij ook nog eens een straf. Daardoor moest hij lijdzaam toe zien hoe zijn kansen op een sensationele rookie-overwinning in rook op gingen, terwijl hij voor zijn teleurstellende pitstop nog op de vijfde plek reed.

Maar VeeKay is inmiddels meer ervaren, nog net een stukje razendsneller dan vorig jaar, en bovendien heeft hij geleerd van zijn fouten. Dat beaamt ook tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendyk als we samen met hem vooruitblikken op de IndyCar-race van het jaar. "Vorig jaar ging veel verloren in de pitstraat met moeilijke pitstops. Dat is iets waar hij van geleerd heeft. Hij heeft bepaalde situaties nu al een keer meegemaakt."

Ook Rinus zelf weet dat hij kan schitteren. Luyendyk vertelt: "Rinus heeft het gevoel dat er iets te halen valt op zondag. Hij gaat altijd goed hier in Indianapolis, maar hij gaat overal goed. Ik ben echt optimistisch."

VeeKay neemt in ieder geval geen risico en heeft de Nederlandse vlag mee om na afloop mee te pronken mocht hij die Indy 500 echt winnen. Vijfhonderd mijl, oftewel zo'n 800 kilometer de tijd, heeft de Nederlander om twee plaatsen goed te maken. Die taak lijkt op papier simpel, maar tijdens de Indy 500 bestaat de term simpel niet. Duidelijk is wel dat de ingrediënten voor succes er zijn, net als het vertrouwen en de snelheid.

Zondagavond laat weten we of Van Kalmthout, zoals zijn Nederlandse naam luidt, geschiedenis heeft geschreven en Arie Luyendyk 24 jaar na dato opvolgt als winnaar van de Indy 500. Succes, Rinus.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning tijdens de Grand Prix van Bahrein. Zal Verstappen wederom zegevieren in Bahrein? Als de Nederlander wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse Wat nu voor Horner en Red Bull?