© Mercedes AMG F1

Nieuwsoverzicht

'King COTA' Hamilton kan briljant record evenaren

18 okt. 2018 11:00 René Oudman 0 reacties
Komend weekend zal het Circuit of the Americas in Austin, Texas voor de zevende keer het strijdtoneel voor de Grand Prix van de Verenigde Staten zijn. In de afgelopen edities stak één coureur met kop en schouders boven de rest uit, en laat het nou net de rijder zijn die komend weekend wereldkampioen kan worden.

Lewis Hamilton en het COTA: het is een combinatie die samengaat als koffie en koek. In zes deelnames veroverde Hamilton tweemaal poleposition, stond hij in totaal vijf keer op de eerste startrij en nog indrukwekkender: hij won er liefst vijf.

In 2012, 2014, 2015, 2016 én 2017 reed Hamilton als eerste onder de finishvlag door op het Circuit of the Americas. In de eerste en de laatste editie rekende hij na een rechtstreeks duel af met Sebastian Vettel, in 2014 , '15 en '16 had de Brit het te stellen met de concurrentie van voormalig Mercedes-conculega Nico Rosberg.

Als Hamilton komend weekend zegeviert op het Circuit of the Americas, dan zal het zijn vijfde achtereenvolgende zege in een Grand Prix zijn - in dit geval die van de Verenigde Staten. Zoiets is in de 68 tot dusver gecompleteerde Formule 1-seizoenen slechts eenmaal vertoond. De legendarische Ayrton Senna won de Grand Prix van Monaco in 1989, 1990, 1991, 1992 en 1993 - vijf keer achtereen, dus.

Een aantal rijders kwam dichtbij: Michael Schumacher won viermaal achtereen de Spaanse Grand Prix in Barcelona (2001-'04) en in de Amerikaanse GP op de Indianapolis Motor Speedway (2003-'06), Jim Clark zegevierde vier keer achter elkaar in de Britse Grand Prix (1962-'65). In Clarks geval was dat overigens wel op verschillende circuits.

In de jaren '50 kreeg F1-legende Juan Manuel Fangio het voor elkaar om viermaal achtereen zijn thuisrace te winnen, in één van de vier keren deelde de Argentijn echter wel zijn wagen met een andere rijder. De eerdergenoemde Senna won de Belgische Grand Prix viermaal achtereen (1988-'91).

Hamilton had eerder dit jaar al de mogelijkheid om het record van Senna te evenaren: als hij in de Britse Grand Prix had gezegevierd, in plaats van als tweede over de meet te komen, dan was dat zijn vijfde achtereenvolgende thuiszege geweest.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen