Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Klien bevestigt: "Red Bull was 100% een feestteam"

Christian Klien was de eerste coureur van Red Bull Racing en maakte als zodanig het team van dichtbij mee in de beginjaren. Met RacingNews365 blikt hij terug op die tijd. Was het team nou een feestteam of toch niet?

Klien 2005
Interview
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

Red Bull debuteerde in 2005 in de Formule 1 nadat het Jaguar Racing had overgenomen. Het jaar ervoor sponsorde de energiedrankjesfabrikant Christian Klien al en dus was het logisch dat de Oostenrijkse coureur zijn zitje zou behouden.

Uiteindelijk zou Klien eind 2006 zijn zitje verliezen, waarna hij in de laatste drie races van het jaar werd vervangen door Robert Doornbos. Maar hij kan dus uit eerste hand vertellen hoe het er bij Red Bull aan toe ging in die eerste jaren en wat voor team het daadwerkelijk was.

Red Bull werd destijds namelijk bestempeld als een feestteam, wat losbandiger dan alle andere teams. Klopte dat assessment? "Ja, 100%", zo luidt zijn duidelijk antwoord in gesprek met RacingNews365. "De Formule 1 had een zakelijk imago, stijfjes, saai. Dietrich Mateschitz en Red Bull hadden een heel andere kijk op hoe de marketing-kant ingevuld diende te worden."

"Zij waren echt de mensen die de paddock een meer open karakter hebben gegeven", zo vervolgt Klien, die later nog een stint bij HRT afwerkte. Hij geeft een voorbeeld: "Het motorhome van Red Bull werd gedoopt tot het Energy Station. Daar waren niet enkel mensen van Red Bull welkom, maar iedereen die toegang had tot de paddock, kon daar een hapje en drankje nuttigen."

"Toch alles goed gedaan"

"Het was echt een ontmoetingsplek voor mensen en ja, er werden op donderdagavonden ook feestjes gegeven met de nodige muziek. We bevonden ons in de paddock naast het McLaren van Ron Dennis en die rolde echt met zijn ogen. Maar dit was nu eenmaal hoe Red Bull de sport benaderde.

Inmiddels heeft Red Bull zes coureurstitels op zak en vijf constructeurstitels, dus op enig moment is men de boel wel degelijk echt serieus aan gaan pakken en werden de prestaties belangrijker dan het uitbundige imago: "Ik denk dat het besef dat 'we' niet enkel een feestteam konden zijn na zo'n 2 à 3 jaar kwam. Als we echt iets wilde bereiken, moesten we serieuzer worden."

Nu, ruim vijftien jaar later kan Klien maar één conclusie trekken: "De successen die ze nu hebben mogen vieren, tonen wel aan dat ze uiteindelijk alles goed hebben aangepakt."

Ook interessant:

Red Bull-vervanger Perez naar voren geschoven: "Kom er maar in!"

Perez opzichtig steken vallen. Coronel weet wel raad met de situatie als hij een in zijn ogen passende vervanger naar voren schuift: "Kom er maar in!" Hoe denken Dimmers en Mosterdijk erover?

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko schrikt van vorm Red Bull: "Als Verstappen dat niet lukt, is er iets goed mis"