Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Klien: "Zonder Verstappen zou Red Bull helemaal niet dominant zijn"

Red Bull is het te kloppen team, maar is Red Bull nou echt zo veel beter dan de rest? Ja, en nee, zo redeneert Christian Klien in gesprek met RacingNews365, terwijl hij naar Max Verstappen wijst.

RacingNews365 blikte samen met voormalig Red Bull-coureur Christian Klien vooruit op het Grand Prix-weekend in Azerbeidzjan. Hij merkt op dat Red Bull dit jaar heel lekker gaat en denkt niet dat het team van Max Verstappen nog echte tegenstand gaat krijgen. "Ik denk niet dat Red Bull dit jaar nog bijgehaald kan worden. Ze hebben op dit moment zo'n enorme marge. Ze hebben echter wel wat minder ontwikkelingstijd, wat betekent dat ze echt elke keer opnieuw een knoop door moeten hakken als ze een onderdeel willen testen in de windtunnel. Moeten we dat doen of niet?" Toch denkt Klien niet dat het Red Bull heel erg schaadt. Dat betekent niet dat de straf te licht is geweest. "Als ze de juiste updates uitkiezen, dan doet de straf misschien niet eens heel veel pijn. Ze hebben een groot voordeel op dit moment, dus de straf zal niet al te veel effect hebben.' "Toen ze de straf kregen, wist niemand natuurlijk welke stap Red Bull in de winter zou gaan maken. De straf is nog steeds significant, maar omdat ze zo'n grote voorsprong hebben, kunnen ze de leiding vasthouden", aldus de Oostenrijker.

Aston Martin

Welk team is dan in staat om het tij te keren en het Red Bull lastig te maken? Klien zou zijn geld zetten op het Aston Martin-team van Fernando Alonso. De andere twee mogen niet onderschat worden, maar toch gaat het daar niet altijd goed. "Ferrari heeft een goede pace, maar op een of andere manier weten ze het altijd te verpesten", lacht hij. "Om uiteenlopende redenen. Met Fred Vasseur hebben ze een goede persoon aan de leiding nu. Het is een echte racer die de vinger op de zere plek durft te leggen. Hij zou de man kunnen zijn die Ferrari onder controle krijgt, maar dat zal wel tijd vergen." "Mercedes mag je nooit onderschatten", vervolgt hij. "En laten we eens zien wat Aston Martin gaat doen. Zij kunnen alleen maar beter worden. In mei trekken ze in in hun nieuwe F1-fabriek, waar ze alle mogelijke middelen tot hun beschikking hebben. De komende maanden hebben ze nog steeds meer windtunneltijd, dus zij zitten op het juiste spoor." Toch zal het geen makkie worden voor dat team om het gat naar Red Bull te overbruggen. "Met Fernando Alonso hebben ze een zeer gemotiveerde coureur in huis en Aston Martin is in mijn optiek dan ook het nummer twee team. Of ze Red Bull bij kunnen halen, dat weet ik niet, want de marge is nog steeds wel heel groot."

Red Bull en Verstappen perfect

Als er dan een raceweekend is waar er van alles kan gebeuren, dan is het natuurlijk het raceweekend in de straten van Bakoe. Dat erkent Klien, maar ook operationeel is Red Bull zo goed, dat hij denkt dat zij ook dit weekend boven zullen komen drijven. "In Bakoe kan er weliswaar chaos voorkomen, maar qua strategie is Red Bull altijd perfect. Natuurlijk schuilt een ongeluk in Bakoe in een klein hoekje en kunnen er daar rare dingen gebeuren, maar vorig jaar zagen we dat Red Bull zo dominant is qua uitvoering. Op dit moment vinken ze elk hokje af." Toch vindt Klien dat Red Bull op papier niet zo dominant is als andere teams in het verleden waren. Max Verstappen is namelijk een belangrijke factor die het team uit Milton Keynes zo dominant maakt. Zonder de Nederlander was het misschien wel een ander verhaal geweest, redeneert hij. "Red Bull lijkt zo ver voor de rest te rijden, dat het haast saai is! Maar goed, wat gebeurde er van 2014 tot en met 2020? Mercedes was zó dominant, meer dan Red Bull nu is. Zeker in de kwalificatie zijn de verschillen niet heel groot. Ze hebben gewoon een hele goede raceauto en ze doen het heel goed met de banden. De strategie hebben ze onder controle." "En dan is daar Max Verstappen. Als Red Bull alleen Sergio Perez in het team had, dan waren ze waarschijnlijk niet zo dominant geweest, of misschien helemaal niet dominant. Veel van de dominantie komt door hem. Hij is meer volwassen, maakt geen fouten, is kalmer in de races en 'leest' de races heel goed. Hij is de beste coureur die er op dit moment is, die natuurlijk ook een prima auto heeft."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"