Kroonweekend van Mick Schumacher: zo wordt Michaels zoon kampioen

12 okt. 14:45 René Oudman 0 reacties
Nu de Formule 1-motoren even een weekendje zwijgen, is het aan andere raceklassen om in de schijnwerpers te treden. Het Europese Formule 3-kampioenschap komt tot een einde in het tweede weekend van oktober en dus zijn alle ogen gericht op het 19-jarige zoontje van Michael Schumacher, dat dit weekend de grootste slag uit zijn carrière tot dusver kan slaan.

Mick Schumacher, het is iemand waarvan de trouwe Formule 3-volger een aantal maanden geleden niet had kunnen voorspellen dat hij als titelfavoriet het slotweekend in zou gaan. De jonge Duitser scoorde wel punten en kwam zo af en toe op het podium, maar had niets in te brengen tegen toppers als Daniel Ticktum en Marcus Armstrong.

Hoe anders is dat na negen van de tien raceweekends. Schumacher junior heeft maar liefst 49 (!) punten voorsprong op de nummer twee, Red Bull-junior Ticktum. De Brit moest 'even' kampioen worden in de Formule 3 om een superlicentie te scoren, maar die vlieger lijkt praktisch niet meer op te kunnen gaan. Naast Ticktum maakt ook Armstrong theoretisch nog kans op de F3-titel, er moeten echter zeer bijzondere dingen plaatsvinden wil de Nieuw-Zeelander kampioen worden. Armstrong heeft 69 punten achterstand.

De puntentelling in de Formule 3 is gelijk aan die van de Formule 1: de winnaar krijgt 25 punten, de nummer twee achttien, enzovoorts. Er worden drie races per weekend gehouden en zodoende is Schumacher ondanks zijn gigantische voorsprong officieel nog niet kampioen. De jonge Duitser kan in de eerste van de drie races die komend weekend op de Hockenheimring worden gehouden alles al in het slot gooien. Wint hij, dan bouwt Schumacher junior zijn voorsprong op de tegenstanders uit tot meer dan vijftig punten en dat is precies het aantal dat hij nodig heeft om met nog twee races voor de boeg veilig te zijn.

Een tweede plaats kan ook volstaan, zolang Ticktum maar niet wint. Armstrong kan dan zegevieren, maar aangezien de Nieuw-Zeelander minstens negentien punten terug moet pakken zal dat voor hem niet volstaan. Bij een uitvalbeurt is er nog geen man overboord. Stel dat Ticktum de race wint, dan slinkt diens achterstand naar 24 punten. Schumacher hoeft de Brit in race twee alleen maar voor te blijven en dan kan hij alsnog de titel voortijdig binnenslepen.

Slechts twee nulscores van Schumacher kunnen de strijd nog spannend maken, dan moet Ticktum echter wel maximaal profiteren. Het zou zover kunnen komen dat Ticktum één puntje voorsprong heeft op Schumacher bij het ingaan van de laatste race, dan nog heeft Schumacher grote kans om kampioen te worden. Aangezien de jonge Duitser bijzonder veel races heeft gewonnen (acht) is hij in het geval van een gelijkspel alsnog de winnaar.

De eerste race van het F3-weekend begint zaterdagochtend om 9.50 uur, het tweede bedrijf wordt 's middags rond 16.20 uur gestart. De derde en laatste wedstrijd van het seizoen vindt zondagmiddag om 9.55 uur plaats.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen