Kubica licht keuze voor startnummer 88 toe: "Dubbel plezier"

19 dec. 2018 17:00 René Oudman 0 reacties
Kortgeleden was het feest voor liefhebbers van Formule 1-statistieken: de vaste startnummers van de nieuwe coureurs en de terugkerende rijders die nog niet eerder hadden kunnen kiezen, werden bekend gemaakt. Robert Kubica, de Pool die na acht jaar afwezigheid zijn comeback zal maken in de Formule 1 met dank aan het team van Williams, opteerde voor nummer 88.

Dat getal was overigens al eerder gebruikt in de recente Formule 1-geschiedenis, en pas net weer vrijgekomen. De Indonesiër Rio Haryanto stuurde zijn kreupele Manor in het seizoen 2016 rond met het getal 88 op de neus. Haryanto maakte het seizoen overigens destijds niet af: hij werd na de zomerstop vervangen door Esteban Ocon.

"Mijn favoriete getal is het nummer acht", verklaart Kubica via het sociale thuis van werkgever Williams. Dat getal is echter al jaren bezet door Haas-rijder Romain Grosjean. "In Italië roept men weleens dat twee beter is dan één, dus in dit geval zijn twee achten beter dan één", verwijst de enkelvoudig Grand Prix-winnaar (Canada 2008) naar de keuze voor het nummer 88. "Ik zie er naar uit om met dit nummer terug te keren in de Formule 1."

Tot Kubica zijn comeback zal maken, tijdens de Australische Grand Prix van 2019, zal de 34-jarige zeker niet stilzitten. "De winterperiode is erg fijn: je kan jezelf resetten voor het volgende seizoen en vanwege alle verwachtingen is dat een ontzettend fijn gevoel. Ook al heb ik in het afgelopen jaar niet geracet, ik was bij voldoende betrokken om wel even wat rust te kunnen gebruiken. Na de kerstdagen ga ik veel trainen en de Williams-fabriek in Woking vaak bezoeken. Uiteindelijk hebben we niet zo heel veel rust: ons leven bestaat uit racen en dat is waar we alles voor doen."

Kubica gold als een van de groeiende sterren van de Formule 1-grid toen hij begin 2011 op 26-jarige leeftijd een misselijkmakende rally-crash beleefde. De rechterarm van Kubica moest bijna worden geamputeerd, maar doktoren wisten de ledemaat ternauwernood te redden. Lang werd aangenomen dat Kubica nimmer terug zou kunnen keren in de Formule 1, maar nadat hij in juni 2017 volkomen onverwacht een testdag voor Renault af mocht werken kwam de situatie van de Pool in een stroomversnelling. Na vorig jaar naast een zitje voor 2018 bij Williams te hebben gegrepen, was het aan het einde van dit jaar met het oog op 2019 wél raak.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen