Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

"Kubica mentaal beresterk, enige coureur met beperking die F1 kan rijden"

Tijdens het aanstaande Grand Prix-weekend in Australië komt er een sprookje uit. Robert Kubica zal na 3.045 dagen afwezigheid terugkeren aan de start van een Formule 1-race. De 34-jarige Pool moest jarenlang revalideren na een zware rallycrash en kon zodoende niet in de koningsklasse actief zijn.

Voor Kubica zijn zware rallyongeval meemaakte, was hij een vaste waarde in de Formule 1. Tussen 2006 en 2010 kwam de Pool uit in 76 Grands Prix, om eentje daarvan winnend af te sluiten. Sportarts Riccardo Ceccarelli denkt dat het Kubica is gelukt om terug te keren, doordat hij mentaal meerdere stappen voor zijn concurrentie loopt.

"Je kan ontzettend sterk zijn wanneer alles jouw kant op draait, maar je kan evengoed ontzettend zwak zijn als de externe druk hoger is dan je aan kunt", analyseert Ceccarelli op de officiële Formule 1-site. "Sportartsen proberen het brein van de atleet te filteren, elke onnodige activiteit wordt er als het ware uit gehaald. Robert is op dit vlak ongelooflijk sterk." "Dat is gelijk ook zijn sterke punt. Zelfs als hij zich in een lastige situatie bevindt, kan hij de druk van buitenaf wegfilteren om zich enkel en alleen op het racen te concentreren. Zodoende verbruikt hij ook erg weinig energie. Ik denk dat Robert de enige coureur met een fysieke beperking is die een Formule 1-wagen kan besturen." Kubica mag komend Formule 1-seizoen aantreden in een wagen van Williams. Kort na de wintertests had de Pool weinig positiefs te melden over de bolide die zijn werkgever heeft afgeleverd .

Viaplay
x
Verstappen-regel FIA past omstreden regel aan in officiële reglementen