Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Kubica onderging 18 operaties om Formule 1 droom nieuw leven in te blazen

De F1-comeback van Robert Kubica was de afgelopen weken het gesprek van de dag. De Pool crashte in 2011 met een rallyauto, waardoor zijn Formule 1 carrière in een klap voorbij was. Na zes lange jaren mocht hij tijdens de test in Hongarije weer een 'echte' Formule 1 auto besturen.

Bij de rallycrash in 2011 liep de rechterarm van van Kubica grote schade op. Zo beschadigden onder andere zijn spieren en een aantal botten in zijn arm. Een zwaar herstelproces met vele operaties volgde om ervoor te zorgen dat Kubica alle functies weer terugkreeg in zijn arm. Toen dat eenmaal was gelukt was de volgende stap om te zorgen dat hij weer kon autoracen en als topsporter door het leven kon gaan. Liefst 18 operaties onderging Kubica aan zijn arm sinds 2011. Momenteel is er van zijn oorspronkelijke spierkracht in de rechterarm nog slechts 40 procent over. Desondanks slaagde Kubica erin om een succesvolle test af te leggen bij Renaullt. Daniel Schlösser, voormalig fysio van Nico Rosberg, legt aan Auto Bild uit hoe dit kan. " Robert heeft nog altijd spieren in zijn rechterarm, maar minder dan voorheen. Kubica pakt het stuurwiel losser vast waardoor hij minder afhankelijk is van de kracht in zijn onderarmen. Bij een linkerbocht duwt hij niet alleen met zijn rechterarm, maar trekt hij het stuur ook naar links met zijn linkerarm."

Op deze manier wordt de zwakke rechterarm minder belast. Volgens Schlösser is een comeback van Kubica in de F1 dan ook zeker mogelijk. " In Hongarije werkte hij zonder problemen een zeer intensief programma af onder zware omstandigheden. Menig talent kan daar jaloers op zijn. Als je zo'n programma af kan werken, dan kan je ook meedoen aan F1-races.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'