Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Kubica: "Rally-ongeluk heeft me een emotioneler mens gemaakt"

Voor zijn zware rally-ongeluk in 2011 stond Robert Kubica bij Formule 1-liefhebbers bekend als 'de nuchtere Pool'. Kubica was een type-Kimi Raikkonen: hij gaf niet veel om alle aandacht en probeerde slechts zijn taken als autocoureur zo goed als mogelijk uit te voeren.

Het incident in de Ronde di Andora-rally, daar waar Kubica bijna zijn leven verloor, heeft het leven van de Pool ingrijpend veranderd. De man die komend seizoen na acht jaren afwezigheid dankzij Williams terug mag keren in de Formule 1 is naar eigen zeggen emotioneler geworden.

"Het ongeval heeft me een emotioneler mens gemaakt, voor de crash was ik net een machine", erkent Kubica in gesprek met The Sun . "Ik won de Grand Prix van Canada in 2008, maar vierde het niet eens. Ik ben veranderd door het ongeluk. Tegenwoordig ben ik veel gevoeliger en speelt emotie een grotere rol." Kubica weet dat emoties soms de overhand kunnen krijgen. "Af en toe moet je die emoties controleren. Ik ben niet bang om emotioneel te worden, maar hoop dat de emoties een positief effect op me kunnen hebben." In 76 Grand Prix-starts wist Kubica eenmaal te winnen, zoals gezegd in de Canadese Grand Prix van 2008. Twaalf keer mocht de Pool het erepodium beklimmen. Als Kubica op 17 maart aanstaande aan de start van de Australische Grand Prix verschijnt, dan eindigt een periode van 3045 dagen waarin de Williams-rijder niet racete in de Formule 1.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"