Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Canada 2023

Kubica's Montreal Madness: van het ziekenhuis naar een F1-zege

Terug naar 2007: het eerste fulltime F1-seizoen van Robert Kubica. De Poolse coureur kent een goede seizoensstart met drie punten finishes in vijf races. Ook in Canada lijkt de coureur onderweg naar punten, maar een horror crash gooit roet in het eten. Eén jaar later haalt Kubica opnieuw de kranten, maar dit keer met een andere reden.

Kubica-Canada-2007-crash-racingnews365
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Voor de vijfde ronde van het kampioenschap strijkt het Formule 1-circus neer op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal, Canada. De start van het weekend wordt gekenmerkt door de snelheid van McLaren: Fernando Alonso en Lewis Hamilton staan in iedere vrije training alsmede de kwalificatie bovenaan. Ook BMW-Sauber oogt sterk: Nick Heidfeld kwalificeert zich als derde. Robert Kubica, teamgenoot van 'Quick Nick', weet het potentieel van de BMW-Sauber F1.07 niet te benutten en vangt de Grand Prix als achtste aan.

Kubica heeft engel op zijn schouder

Vanaf het moment dat de lichten doven, verloopt de race chaotisch. Jenson Button kan de race niet starten wegens problemen met zijn versnellingsbak. Fernando Alonso maakt een fout bij de start, wat leidt tot schade aan zijn McLaren. Ondanks dat kan de Spanjaard zijn race vervolgen. Ook Scott Speed kent een dramatische zondag, hij valt in de achtste ronde uit na een botsing met Alexander Wurz.

In de 22ste ronde van de race parkeert Adrian Sutil zijn bolide eigenhandig in de muur, wat zorgt voor een safety car fase. Na de herstart in ronde 26 zet Robert Kubica de aanval in op voorganger Jarno Trulli. Hij raakt hierbij de achterkant van Trulli's Toyota, waarna hij met circa 280 km/u de muur raakt en gelanceerd wordt. Van de auto van de Pool blijft weinig over, maar Kubica komt er redelijk ongeschonden vanaf. Het enige dat hij overhoudt aan de crash zijn een verstuikte enkel en een hersenschudding.

Kubica kijkt slechts één race vanaf de zijlijn toe, de Grand Prix op Indianapolis. Derde coureur, een rookie genaamd Sebastian Vettel, vervangt hem. Bekijk de heftige crash van Kubica hieronder.

Tekst gaat verder onder video van zijn crash, en de beelden van zijn overwinning een jaar later.

Na het uitzitten van de Amerikaanse Grand Prix keert Kubica terug op de grid. Ondanks een traumatische ervaring laat de BMW-Sauber-coureur zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Hij scoort in diverse races punten en eindigt als zesde in het kampioenschap.

Kubica start het seizoen van 2008 op de manier waarop hij 2007 eindigde: met het scoren van punten. Daarnaast scoort hij zowel in Maleisië, Bahrein als Monaco een podiumplaats.

In juni reist Kubica opnieuw af naar Montreal. Hij laat zien geen nachtmerries meer te hebben van zijn crash een jaar eerder; het hele weekend is hij enorm snel. Zijn snelheid wordt beloond met een plaats op de eerste startrij, naast Lewis Hamilton in diens McLaren. De Brit start de race vanaf pole positie.

Na de start van de race settelt Kubica zich op plaats twee. Teamgenoot Heidfeld sluit aan op plaats drie. Wanneer Hamilton en Raikkonen een botsing hebben in de pitstraat, profiteert het BMW-Sauber-duo. Het tweetal rijdt foutloos naar een knappe 1-2. Een sprookje dat uitkomt voor het Zwitserse team én de mooist mogelijke manier van revanche voor Robert Kubica, die zijn eerste Grand Prix-zege behaalt op de plek waar hij een jaar eerder de dood in de ogen keek.

Robert Kubica op het podium met Nick Heidfeld na de Grand Prix van Canada in 2008 © XPB

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Canada 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Toekomst Newey's manager hint op zijn volgende stap na Red Bull-vertrek