© Getty Images / Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

'Kwalificeren op ultrasoft band levert groot voordeel op in Monaco'

25 mei 2018 14:46 Ruud Dimmers 0 reacties
De kwalificatie voor de Formule 1 GP van Monaco is cruciaal voor de kansen op de overwinning. Inhalen is nagenoeg onmogelijk tijdens de race, maar ook strategie speelt een grote rol. De nieuwe hypersoft band zorgt voor problemen bij diverse teams, waardoor kwalificeren op de hardere ultrasoft band een optie is.

Durven de topteams het aan?

Mercedes klaagde gisteren al dat de hypersoft band al na zes of zeven ronden blaren krijgt. De supersnelle band is ongeveer één seconde per ronde sneller dan de ultrasoft band, maar de coureurs moeten 78 ronden afleggen in Monaco.

Voor de kwalificatie staan de coureurs dan ook voor een lastige keuze: kwalificeren op de hypersofts betekent dat je vroeg moet stoppen en in verkeer terecht kan komen. Kies je ervoor om in Q2 te rijden op de ultrasofts dan ben je in dat deel van de kwalificatie langzamer, maar beschik je wel over de beste banden om de race op te starten. Je loopt wel het risico om Q3 mis te lopen.

Andrew Green van Force India verwacht dan ook een lastige keuze voor de teams. "De hypersoft band slijt erg snel. Het is min of meer een kwalificatieband. Iedereen wil een eenstopper proberen en de topteams kijken naar de mogelijkheid om tijdens de kwalificatie de ultrasoft band te gebruiken. Mogelijk werkt dat voor hun omdat hun voorsprong groot genoeg is."

"Het is een risicovolle strategie want de hypersoft band is een seconde per ronde sneller dan de ultrasoft. Red Bull had op donderdag die marge ten opzichte van het middenveld, waardoor zij deze tactiek mogelijk toe kunnen passen."

In Monaco draait het niet alleen om je auto uit de muur houden, maar bandenmanagement wordt cruciaal verwacht Green. "Ik verwacht dat coureurs erg op hun banden moeten letten. De ultrasofts lieten ook al snel marbles zien. Het wordt daarom ook lastig tijdens de race zo lang je buiten de ideale lijn komt. Waarschijnlijk krijgen we wel een safety car periode en er is hier van alles mogelijk. Dat is het mooie van Monaco: het is onvoorspelbaar."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen