Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Lammers: "Als Red Bull het gat halveert, doet Verstappen de rest"

Reikhalzend kijken de Formule 1-fans uit naar de start van het F1-seizoen 2021. Dit weekend wacht de eerste vuurdoop voor Lewis Hamilton en Max Verstappen in de vorm van de Grand Prix van Bahrein. Krijgen we het Wilhelmus te horen, het Himno Nacional Mexicano, of volgt er een enorme domper voor Red Bull?

Nooit eerder was de spanning rondom de seizoensstart van de Formule 1 in Nederland zo hoog. Red Bull kende de beste voorbereiding op het seizoen in haar historie, de nieuwe RB16B lijkt een prima wagen én Max Verstappen voelt zich (meer) op zijn gemak in zijn nieuwe auto dan in diens voorganger. Daarnaast leverde motorleverancier Honda een compleet nieuwe power unit, die ervoor moet zorgen dat er volop extra paardenkrachten aan boord van de Red Bull zijn én deze moet zorgen voor langere beschikbaarheid van het hybride vermogen. Kortom, alles lijkt in huis te zijn om te kunnen strijden voor de wereldtitel. Jan Lammers blikt in gesprek met RacingNews365 vooruit op het nieuwe seizoen. Speelde Mercedes nu wel of geen verstoppertje tijdens de wintertest? "Nee, want voor sandbaggen heb je geen tijd. Je hebt maar drie dagen om je voor te bereiden, dan ben je veel te druk met serieus testen. De problemen die ze hebben zijn echt en oprecht, maar die gaan ze ook oplossen. Mercedes heeft enorm veel technische know-how en een uitstekende structuur binnen de organisatie. Ze gaan het lek te boven krijgen en dan krijgen we pas antwoord op de vraag hoe goed een uitgebalanceerde Mercedes is ten opzichte van de Red Bull." "Hoe goed is de nieuwe Honda-motor? Is hij van gelijk niveau als de Mercedes-krachtbron? De nieuwe motor is beter, maar de vraag is altijd hoeveel je wint. Dat kan hem in diverse zaken zitten. Denk bijvoorbeeld aan de thermische geleiding, maar ook een efficiëntere motor waardoor je een lager brandstofverbruik hebt en je met een hogere motorsetting kan rijden tijdens de race. Het zijn allemaal radertjes in het geheel." Maar Jan, dan nu het antwoord op de vraag die heel Nederland bezig houdt: kan Max Verstappen écht meestrijden voor de titel of niet? "Ja, dat denk ik wel. Je ziet de positieve signalen en dit kan echt het jaar zijn waarin het gebeurt." Interview gaat verder onder de afbeelding .

"Red Bull hoeft het gat niet volledig te dichten", vervolgt Lammers. "Als ze de helft van het gat gedicht hebben, komt de rest ook naar je toe, omdat je dan binnen enkele tienden van een seconde zit en ze onder druk kan zetten. Dan moet Mercedes een andere strategie kiezen, dan staan ze onder druk. Dan kan Verstappen die andere tienden van een seconde zelf goed maken.." Belangrijk is volgens Lammers ook de feedback die Verstappen geeft over zijn nieuwe auto, de RB16B. De nieuwe auto is voorspelbaar qua weggedrag, stuurt beter in en heeft meer grip. Allemaal aspecten die het leven van een coureur veel makkelijker maken en hem nog meer vertrouwen geven. "Het wordt een heel interessant jaar. Alle signalen die je oppikt rondom Red Bull zijn zeer positief. Ook de reacties van Max na de testdagen, hoe hij de auto aanvoelt en hem beschrijft. Hij noemt zijn auto 'lekker' en voorspelbaar. Dat is een enorme waarde voor een coureur. Als je auto zelf een halve seconde sneller is, dan win je zo nog een halve seconde als alles in de auto klopt. Als je het vertrouwen hebt en je nog meer op de limiet kan rijden." "Enerzijds is het de techniek die de auto sneller maakt, anderzijds is het de coureur. Max kan dingen met een auto die anderen niet kunnen. Als Max nu met zijn nieuwe auto ook nog dingen kan die hij voorheen niet kon....", blikt Lammers enthousiast vooruit. De ervaren coureur is echter ook realistisch: "Mercedes is imposant. Het is een grote organisatie, maar wel eentje met een no-nonsense aanpak. De rijders en het team proberen de favorietenrol wel af te schuiven." Red Bull kwam de voorbije jaren vaak slap uit de winter, om dan gedurende het seizoen aan een inhaalrace te beginnen. Lammers verwacht dat Verstappen nu direct mee kan doen. Winnen in Bahrein, is dat mogelijk? "Ja, daar ga ik wel vanuit. Maar ik kijk meer naar het gehele seizoen. Er zijn 23 Grands Prix dit jaar. De focus moet dan ook op het gehele seizoen liggen." "De eerste races zullen we misschien wel wat verschillen zien qua performance. Dat Red Bull op het ene circuit sneller is en Mercedes op het andere. Na een paar races, zo na de GP van Monaco, dan hebben we een heel goed beeld van de pikorde dit seizoen." Tenslotte de belangrijke vraag: wie wordt er wereldkampioen in 2021? "Max Verstappen", zegt Lammers overtuigend. "Maar makkelijk zal het zeker niet worden."

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"