Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Lammers kritisch op Perez na Spaans fiasco: "Dat laat alles zien"

Terwijl Max Verstappen de Grand Prix van Spanje won, bleef Sergio Perez op de achtste plek hangen. Het verschil tussen de Red Bull-teamgenoten was opnieuw groot, al benadrukt Jan Lammers in gesprek met RacingNews365 dat dat helemaal niet zo gek is.

Perez FP2 Spain
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Terwijl Max Verstappen de Grand Prix van Spanje afsloot met een zwaarbevochten, maar welverdiende overwinning, bleef teamgenoot Sergio Perez steken op de achtste plek. De Mexicaan kwalificeerde zich op de zaterdag als achtste, maar viel terug naar de elfde startpositie wegens een gridstraf die hij nog open had staan na de Grand Prix van Canada. Uiteindelijk wist hij dus wel iets naar voren te rijden, maar echt bijzonder was zijn opmars verder niet.

Jan Lammers benadrukt in gesprek met RacingNews365 wat die resultaten precies zeggen over de verschillen tussen Verstappen en Perez. "De uitslag is natuurlijk een heel mooi meetpunt, omdat het de onderlinge verschillen duidelijker laat zien dan woorden ze kunnen omschrijven. Zo doet Max het en zo doet Perez het, dat zie je meteen."

"Als je naar de ultieme rondetijd kijkt in de race, zou het zelfs nog zo kunnen zijn dat Perez sneller heeft gereden dan Max. Dus Perez heeft wel een auto met potentie, want hij is tenslotte identiek aan de bolide van Max. Het verschil zit er alleen in wat Perez doet met de auto en hoe zich dat verhoudt ten opzichte van Max."

Volgens Lammers is het dan ook niet genoeg voor Red Bull om telkens dezelfde achterliggende redenen te benoemen om het verschil te verklaren. "Die uitslag vertelt het helemaal. Dan kan je natuurlijk ook met allerlei excuses en verklaringen komen, maar daar kom je misschien één keer mee weg. Als je dat over een periode van vier of vijf races doet, werkt dat excuus niet meer." 

Maar waar ontstaat dat verschil dan precies? Volgens Lammers is er op die vraag maar één antwoord mogelijk. "Dat is gewoon de kwaliteit van de coureur. De kwaliteit van Max is echt zijn kenmerk, want hij staat er altijd. Zelfs als zijn auto een keer niet ideaal is weet hij er alsnog het maximale uit te halen en dat is natuurlijk waanzinnig knap. Zoals Lando Norris ook aangaf, winnen is soms vijfde worden. Dan kan de auto op dat moment gewoon niet beter."

"Maar Max weet dan toch telkens weer met een overwinning af te sluiten, terwijl Perez dan niet door het startveld heen weet te komen. Dat is gewoon vakmanschap en daar zit het verschil tussen Max en Perez. Dat verschil is er gewoon."

Ook interessant:

Verstappen bewijst dat Red Bull aan de bak moet

De Grand Prix van Spanje, zo werd gezegd, moest het nodige duidelijk maken over de onderlinge verhoudingen in de Formule 1. Dus welke conclusies kunnen getrokken worden? Het podcastpanel geeft antwoord.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership