Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Lammers over Vettel: "Messi en Ronaldo hoor je ook niet klagen over druk"

Bezwijkt Sebastian Vettel jaarlijks onder de druk van de Italiaanse natie? Voormalig F1-coureur Jan Lammers vindt het geen excuus dat de Italiaanse fans veeleisend zijn.

Het rijden voor Scuderia Ferrari is voor nagenoeg iedere coureur de ultieme droom. De Italiaanse grootmacht is wereldwijd het bekendste en populairste automerk, maar er kleeft een groot nadeel aan het rijden voor Ferrari: de bijbehorende druk.

In Nederland rust er al een flinke druk op de schouders van Max Verstappen, maar in Italië is de druk op het team van Ferrari en haar coureurs vele malen hoger. De tifosi eisen de titel en de media serveert team en coureurs na één slechte race direct af. Toch moet Sebastian Vettel daartegen bestand zijn, zo oordeelt Jan Lammers in gesprek met Racingnews365. Twee seizoenen op rij ging Vettel geruime tijd aan de leiding van het WK, om in de cruciale fase samen met Ferrari door zijn hoeven te zakken. "Het lijkt er erg op dat hij mentaal niet opgewassen is tegen de situatie. Ik vind dat hij in 2017 en 2018 de kans op de titel heeft laten liggen", is Lammers duidelijk in zijn oordeel. De voormalig F1-coureur wil niets weten van de druk van de natie die verlammend zou werken. "Dat is allemaal geouwehoer. Op het moment dat ze een contract tekenen waar tientallen miljoenen tegenover staan, hebben ze allemaal niet zo’n moeite met die druk. Als je dat soort omvangrijke contracten tekent dan kan je niet meer zeggen dat iemand niet meer met de druk om kan gaan." Vettel behaalde in de periode 2010 tot en met 2013 vier wereldtitels met Red Bull. Volgens Lammers moet het niet uitmaken voor welk topteam je rijdt, qua performance. "Een Messi of Ronaldo, als je daarvan zou horen dat ze niet meer met de druk van een vol stadion om kunnen gaan, dan zou je toch ook zeggen: 'flikker toch op!' Je bent een prof of niet." In 2019 begint Vettel aan zijn vijfde seizoen bij Ferrari. De titel is wederom het doel, iets wat zijn grote voorbeeld Michael Schumacher ook pas lukte in zijn vijfde seizoen in Italiaanse dienst. Lammers vindt dat Vettel het hoge verwachtingspatroon momenteel niet waar kan maken. "Je mag best wat hem verwachten en dat verwachtingspatroon vult hij niet in."

Viaplay
x
Tv-rechten 'Formule 1 nog jarenlang te zien bij Viaplay'