Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Lammers: "Sainz heeft hetzelfde karakter en dezelfde gedrevenheid als Verstappen"

Dat Jan Lammers onder de indruk was van Max Verstappen gedurende het Formule 1-seizoen 2021, dat wisten we al. Echter, een tweetal absolute topcoureurs is wat hem betreft onderbelicht gebleven: "Mensen hebben niet door hoe knap het is wat hij heeft laten zien."

Max Verstappen won dit seizoen de Formule 1 wereldtitel en kan wereldwijd op lof rekenen. Zo ook van Jan Lammers, maar hij laat in gesprek met RacingNews365 desgevraagd weten van wie hij nog meer onder de indruk is geweest. Met name de vraag wie in zijn ogen te weinig (media-)aandacht heeft gekregen, kietelt hem. "Met die laatste insteek, zeg ik Carlos Sainz", zo begint de voormalig F1-coureur en Le Mans-winnaar. "Dat vind ik nou een typisch voorbeeld van iemand die door keihard werken en volharding zichzelf iedere keer weet te verbeteren. Dat zeg ik met name ook vanuit het respect en mijn waardering voor Charles Leclerc. Dat is natuurlijk ook gewoon een absolute topper (maar is wel verslagen door Sainz, red.)." "Dat hij zich zo overeind heeft gehouden en dat hij gewoon de prestaties leverde die hij leverde... Hoe hij vaak van achteren naar voren is gereden, is geweldig. Met Sainz kan je hetzelfde vergelijk maken als met Max. Max werd als zaadje geplant in de tuin van vader Jos en Carlos als zaadje in de tuin van Carlos Sainz sr. Als je kijkt in wat voor omgeving hij is opgegroeid... Die vader heeft natuurlijk ook het charisma van het vrijheidsbeeld. Die rijdt nog altijd op het niveau van vele jonge talenten." "In die familie zit een karakter en een gedrevenheid, iets dat je ook herkent bij de Verstappens. Vandaar ook dat het er toen bij Toro Rosso soms stevig aan toe ging op de achtergrond. Sindsdien heeft hij zich goed ontwikkeld en opgewerkt. Het is echt iemand die enorm taai is en enorm volhardend is", vervolgt Lammers, die het voor wat betreft zijn andere topper in het Spaanse hoekje blijft zoeken.

Alonso wereldkampioenschapswaardig?

"Ik maak ook een absoluut ongelooflijk diepe buiging voor Fernando Alonso. Mensen hebben geen idee hoe bijzonder het is wat hij doet. Het klinkt misschien een beetje pretentieus, maar ik weet wat het is om vanuit een formuleauto in een rallyauto te stappen, om vervolgens weer de gang terug naar de formuleauto's te maken. Hij heeft hele rondje van formuleauto's naar sportcars naar rallyautos en weer terug gemaakt." "Hij weet dan toch weer die finesse te laten zien. Dat hij in de races goed zou gaan, daar had ik wel vertrouwen in, maar ik dacht dat hij met de kwalificaties wel wat moeite zou hebben. Maar zelfs daarin heeft hij aan het einde van het seizoen weer mooie dingen laten zien. Nogmaals, mensen hebben geen idee hoe geweldig dat is." "Dat was al geweldig geweest als hij nog maar achttien jaar oud was geweest, maar als je dat bij een comeback op latere leeftijd zó geweldig doet, is dat een ongelooflijke prestatie. De snelheid die hij steeds naast teamgenoot Esteban Ocon wist te produceren was gewoon super knap. Nooit liet hij zich wegzetten. Ging het slecht in de kwalificatie, dan zat hij er in de race weer bij. Hij kakte nooit in en toonde een enorme veerkracht. Hoe bijzonder dat is, is zwaar onderbelicht gebleven, ondanks dat mensen toch al wel respect tonen voor wat hij doet." Gevraagd of Alonso in het juiste materiaal nog steeds kampioenschapsmateriaal is, antwoordt Lammers met volle overtuiging: "Dat is wel het minste dat hij dit jaar heeft bewezen. Als de auto het kan, kan hij het ook. Hij zal zich echter als eerste realiseren dat je zo'n Max Verstappen ook niet zomaar voorbij rijdt."

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'