Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Jan Lammers

Lammers schetst toekomst GP Nederland: "Een enorm dilemma"

De Formule 1 Grand Prix van Nederland staat op het punt van beginnen. Sportief directeur Jan Lammers blikt in gesprek met RacingNews365 vooruit op het evenement, maar ziet ook dat het zomaar eens snel afgelopen kan zijn met de GP van Nederland op Zandvoort.

Fans Zandvoort
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Grand Prix van Nederland staat sinds 2021 weer op de Formule 1-kalender, nadat de race op Zandvoort sinds 1985 niet meer werd verreden. De afgelopen drie edities zorgden voor spectaculaire beelden die de hele wereld overgingen en bovendien wist Max Verstappen alle drie de keren te overwinnen tijdens zijn thuisrace.

De Nederlandse racefans moeten nog even wachten om het racespektakel weer te aanschouwen in de duinen. Op de donderdag is de traditionele mediadag, gevolgd door de eerste twee vrije trainingen op de vrijdag. Zaterdag is het tijd voor de kwalificatie en dan racen de dames van de F1 Academy al de eerste race. Daar komt op zondag race nummer twee bij, gevolgd door de Porsche Supercup en natuurlijk het hoofdgerecht: de Formule 1 Grand Prix van Nederland.

Maar hoe staan de voorbereidingen ervoor, sportief directeur Jan Lammers? "Het gaat eigenlijk hartstikke goed en voorspoedig. We hebben natuurlijk een blauwdruk liggen van de afgelopen edities en we kunnen de routekaart min of meer volgen. En die is natuurlijk aangevuld met dingen waarvan we dachten dat die verbeterd moest worden. We hebben gewoon ons best gedaan om zoveel mogelijk dingen net weer wat beter en mooier te maken", zo legt Lammers uit in gesprek met RacingNews365.

Speciaal randje

Toch is het een Grand Prix met een speciaal randje voor de organisatie in Zandvoort. De directeur van Circuit Zandvoort, Robert van Overdijk, zei tijdens de GP van België namelijk het volgende. "Als je het feitelijk vraagt, dan is het op dit moment zo dat we in 2025 de laatste race op Zandvoort hebben. De relatie met de FOM is fantastisch en ik denk dat we ook dit jaar weer vol een huis zullen hebben met volle tribunes. Maar wij willen dat commitment ook voor de langere termijn hebben, voordat je je contract wil verlengen."

Hoe kijkt Lammers naar die woorden? "Het is een bijzondere Grand Prix natuurlijk, omdat wij ook in een best aparte situatie zitten. We naderen namelijk het einde van onze overeenkomst. We komen voor een enorm dilemma te staan. Als we besluiten om ervoor te gaan, dan nemen we een enorm financieel risico. En als je niets doet en je krijgt het niet voor elkaar... We hebben het nu vier jaar lang redelijk uitverkocht, maar ga je dat in jaar zes en zeven ook krijgen en nog verder in de toekomst?" 

"Dat zijn ondernemersrisico's die er niet om liegen. En we samen met Silverstone natuurlijk een van de promotors die het zonder overheidssteun moeten doen. Dat maakt het volgens mij ook wat minder makkelijk dan bij andere locaties", zo legt Lammers verder uit. Maakt het het dan ook wat lastiger om een inschatting te maken over hoe de stand van zaken over een paar jaar is? "Als je maar weet wat je besluit en waar je aan toe bent, dan is dat natuurlijk ook een stukje overzichtelijker en makkelijker. Maar als het je overkomt, dan is het vaak zorgwekkend. Als je het plant, dan is het vaak wat eenvoudiger."

In een eerder interview met deze website gaf Lammers al aan dat de strijd tussen Verstappen en Lando Norris voor een extra dimensie kan zorgen tijdens de GP van Nederland. "Zeker, zeker. In principe heeft Max aan het begin van het seizoen een mooie voorsprong opgebouwd, maar als je ziet hoe het nu gaat en als dat trends zijn, dan moet je daaruit concluderen dat Max die voorsprong ook hard nodig gaat hebben."

"Maar naast Norris heeft Max ook concurrentie van zijn oude aartsrivaal (Lewis Hamilton) die voor het laatst in de Mercedes actief is op Zandvoort, om over bijvoorbeeld George Russell en Charles Leclerc nog maar te zwijgen. Zij maken allemaal een goede kans op de overwinning. Het is kortom onvoorspelbaar en ik denk dat het straks bloedstollend spannend wordt", zo is de voorspelling van Lammers.

Ook interessant:

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
F1 Werking McLaren-achtervleugel onthuld