Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Lammers vreest verdere achterstand voor Verstappen en Red Bull

Max Verstappen opereert in 2021 foutloos en leek op weg om met een ruime voorsprong de zomerstop in te gaan. Tot het noodlot voor hem toesloeg op Silverstone en de Hungaroring. Deze crashes gaan hem en Red Bull volgens Jan Lammers nog geruime tijd achtervolgen.

De voorsprong van 33 punten werd een achterstand van 8 punten voor Max Verstappen. Red Bull leek het F1-seizoen in haar greep te hebben met vijf opeenvolgende zeges, maar het team scoorde slechts twee punten in de afgelopen twee races. Ineens zijn de rollen omgekeerd. Jan Lammers vreest dat de crashes op Silverstone en Hongarije het team zullen achtervolgen. In gesprek met RacingNews365 onderbouwt hij zijn stelling. "Ik verwacht wel dat Mercedes het voordeel dat ze de laatste paar races hadden nog even zal houden. Het verschil is niet meer zo groot als het vorig jaar was, maar drie tienden is nog wel aanzienlijk." "Het zal kei hard werken worden voor Red Bull om het gat dat er nu is opnieuw te dichten. Ik hoop dat ze die veerkracht nog hebben, want het wordt echt buffelen. Als Max dit jaar het wereldkampioenschap wint, dan heeft hij er samen met Red Bull kei hard voor moeten werken", aldus Lammers. De voorsprong van Red Bull werd omgezet in een achterstand, niet alleen qua punten maar ook qua snelheid. Lammers heeft daar wel een goede verklaring voor. "Als we kijken naar de feiten dan zien we dat Red Bull kei hard heeft moeten werken om de schade van Silverstone te herstellen. Dat is niet even een paar nieuwe onderdelen uit het magazijn pakken, dat is ook weer opnieuw onderdelen produceren", waarmee hij doelt op Verstappens crash in Copse. "Dat houdt vaak in dat de ontwikkeling en het werken aan nieuwe updates toch enigszins stagneert, omdat je vaak de manschappen niet hebt om twee dingen tegelijk te doen. Daar waar Mercedes toch met een trofee en 25 punten thuiskomt én zich kan focussen op de volgende race, moet Red Bull een paar weken kei hard werken om weer te zorgen dat ze weer zijn waar ze waren." "De gevolgen van de klap op Silverstone kunnen nog weleens langer doorwerken dan menigeen denkt. Dan heb ik het nog helemaal niet over de financiële schade met de budgetcap, maar puur de workload." In de titelstrijd waarin de verschillen zo klein zijn gaan details de doorslag geven. Qua ontwikkeling vreest Lammers dat Red Bull nu enkele weken achterstand op heeft gelopen ten opzichte van Mercedes, want ook in Hongarije liepen beide Red Bulls veel schade op. Bovendien moet het team later dit seizoen voor Verstappen en Sergio Perez een vierde motor inzetten - hetgeen automatisch een gridstraf oplevert. "Red Bull zal een week na Hongarije alles wel weer op orde hebben. Wat ze dan bereikt hebben is dat ze op het punt zijn waarop ze voor Silverstone waren, dat ze de schade hersteld hebben. Natuurlijk zitten de mensen niet stil, maar het uitdenken van en de productie van onderdelen loopt waarschijnlijk wel vertraging op. Er zijn mensen voor nodig en die zijn door alle crashes en schades ook daarvoor nodig. Daarnaast hebben ze ook nog de auto voor volgend seizoen waar ze plankgas mee bezig zijn.

Als jij pech hebt en de ander heeft geluk, dan telt dat dubbel

Jan Lammers

Het contrast tussen de pech van Verstappen en het geluk van Lewis Hamilton kon haast niet groter. Alles dat mis kon gaan voor de Nederlander pakte goed uit voor zijn rivaal. De Brit reed Verstappen uit de Britse GP, die hij won, en ontsnapte als enige topper aan de startcrash in Hongarije. "Als je het vergelijkt met een kaartspel dan bereik je vaak veel meer met een hele slechte kaart en geluk, dan met een goede kaart en pech. Je ziet gewoon hoe hard pech toe kan slaan. Als jij alleen maar pech hebt en de ander niet is dat een ding, maar als de ander ook nog geluk heeft op het moment dat jij pech hebt, dan telt dat dubbel." "Bottas elimineert gewoon zo’n beetje de hele top 5, behalve Hamilton. Als Hamilton er ook bij had gezeten was het klote voor iedereen, dan veranderde het niets aan de WK-stand. Dan liep Max niet in of uit. Je kan het allemaal dramatiseren zoveel als je wilt, maar het zijn de extreme situaties die zijn ontstaan", concludeert Lammers. Met nog 12 races te gaan kan er nog van alles gebeuren in de titelstrijd. Direct na de zomerstop beginnen de coureurs aan een triple header met achtereenvolgend de Belgische, Nederlandse en Italiaanse Grand Prix.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"