Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Jan Lammers

Lammers wil drie zaken anders zien in de F1: "En dat zal ik aan blijven kaarten"

Jan Lammers geniet momenteel volop van de Formule 1, niet in de laatste plaats om wat Max Verstappen weekend in, weekend uit klaar weet te spelen. Wél zijn er wat zaken die beter kunnen in de Formule 1, stelt de man uit Zandvoort.

Italy 2023 start warmup formation lap
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Jan Lammers is een Formule 1-liefhebber pur sang. Elk raceweekend geniet hij van wat er op de internationale circuits gebeurt. Natuurlijk krijgt Max Verstappen ook zijn handen op elkaar, maar Lammers volgt ook de verrichtingen achter de rug van Red Bull-coureur met interesse. Vaak is daar de strijd wat interessanter dan helemaal vooraan het veld, maar ook daar kan wat hem betreft de actie nog verbeterd worden. En misschien ook wel authentieker...

Als RacingNews365 Lammers de vraag voorlegt of DRS er voor zorgt dat coureurs niet meer leren om zelf in te halen, is hij het daar hardgrondig mee eens: "Jazeker, ik ben al heel lang een voorstander van het afschaffen van DRS en dat met name omdat het de hele creativiteit van de coureurs beïnvloedt. De jonge generatie krijgt van huis uit mee dat je zonder DRS niet kunt inhalen."

"Ik heb het de laatste jaren (met zoon René, red.) van dichtbij meegekregen in de kartsport. Daar heb je ook geen DRS en daar moet je als coureur dus zelf creatief zijn", zo vervolgt de voormalig F1-coureur, die goed snapt dat dat dan wel gepaard moet gaan met een andere houding van de wedstrijdleiding: "Je krijgt dan wat andere situaties, waardoor de strafmaat ook aangepast dient te worden. Daarbij moet een gevecht tussen twee auto's wat meer gewaardeerd worden en dus moeten de coureurs wat meer vrijheid hebben om daadwerkelijk te racen."

Dat dat misschien niet van het ene op het andere moment ingevoerd kan worden, snapt Lammers, maar in een F1-wereld waarin volop geëxperimenteerd wordt met het format, kan dit er ook nog wel bij: "Begin hier maar gewoon op paar circuits mee bij wijze van try-out."

Lammers verafschuwt DRS, maar het is slechts één van zijn drie aanbevelingen voor de Formule 1: "Mijn tweede is het afschaffen van track limits. Je moet de circuits zo maken dat het niet loont om buiten het circuit te rijden. En als dat wel loont, geef het dan ook vrij, want dan loont het dus voor iedereen en maakt dat ook niet meer uit."

Met betrekking tot zijn derde stokpaardje voelt Lammers zich zoals hij in het verleden al aangaf 'een eenzame roepende in de woestijn': "Ik zou er juist voor willen pleiten dat regenlichten altijd aanstaan. Als het licht knippert, word je continu verblind en heb je totaal geen gevoel voor diepte. Ik heb het zelf meegemaakt ten tijde van de introductie en in mijn ogen is die regel die met goede bedoelingen is geïntroduceerd daarom juist onveilig. Je speelt Russisch roulette met twee kogels."

"Laat je dat licht aan staan, dan is elke beweging van zo'n licht ook daadwerkelijk een beweging van een auto. Ik ben een roepende in de woestijn daarmee, maar ik zal het blijven aankaarten, want ik ben er 100% van overtuigd", aldus de winnaar van de 24 uur van Le Mans.

Ook interessant:

Recordhouder Verstappen spreekt op de baan, Mercedes vooral daarbuiten

Verstappen deed het onmogelijk op Monza. Meer lof voor hem in de nieuwe F1-podcast van RacingNews365? Jazeker, maar de heren Coronel, Dimmers en Mosterdijk bespreken heus ook meer.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Opmerkelijk McLaren-junior paar uur na aankondiging geschorst