Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Le Mans: Toyota's zorgen voor spektakel in nachtelijke uren

De 87ste editie van de 24 uur van Le Mans wordt na een kleine vijftien uur racen gedomineerd door het team van Toyota, maar saai is de enduranceklassieker allerminst. De #7 en #8-wagens hebben in de nachtelijke uren elkaar tot een aantal keren toe de leiding afgesnoept.

Bij zonsopkomst is het de #7 die de koppositie in handen heeft, nadat Kamui Kobayashi een ijzersterke nachtstint afleverde en Fernando Alonso in de #8 een halve minuut verloor in de pitstraat. De Spaanse tweevoudig wereldkampioen, die overigens een WEC-titel aan zijn erelijst kan toevoegen als de #8 in de top vijf finisht tijdens deze 24 uur van Le Mans, liep in de eerste fase van zijn stint in op Kobayashi. Daarna was het echter aan de Japanse recordhouder, die samen met teammaten Mike Conway en Jose Maria Lopez op jacht is naar een eerste Le Mans-zege. Achter de Toyota's is het, ondanks dat Thomas Laurent de wagen behoorlijke schade toebracht in de avonduren, toch weer de #3 Rebellion. De tweede bolide van het Zwitserse team heeft de derde plaats geërfd nadat de #17 SMP Racing keihard de muur invloog bij de Porsche-bochten. Egor Orudzhev verloor de macht over het stuur, waarop zijn BR-bolide op volle vaart achterwaarts tegen de afrastering smakte. Uiteraard werd naderhand een safety car uitgebracht. Renger van der Zande is alweer terug in Nederland: de Daytona-winnaar kende een ongekend lastige week met de #10 van DragonSpeed en nadat deze bolide ermee uitscheed, kon de Nijmegenaar zijn biezen pakken en in zijn dagelijkse personenauto plaatsnemen.

1140038735658213376

El año pasado Isaakyan perdía el control llevando el SMP Racing #17 y golpeaba en las curvas Porsche durante la noche. Un año después Orudzhev choca en el mismo lugar #LeMans24 📹 @24heuresdumans pic.twitter.com/VIPNfyC8G0 — Stefania Bruera (@stefifm) 15 juni 2019

Ook al is de streep nog ver: die overwinning begint langzamerhand ook te gloren voor de rijders van de #26 G-Drive. Jean-Eric Vergne, Roman Rusinov en onze eigen Job van Uitert hebben tegen de klok van zes uur 's ochtends een voorsprong van pak 'm beet een halve ronde ten opzichte van de nummer twee in de klasse. Ho-Pin Tung kan het feestje compleet maken: de Chinees uit Velp bezet met zijn #38 Jackie Chan DC Racing-bolide de derde plek in de LMP2-klasse. De #29 van Racing Team Nederland ligt na de grote problemen in de beginfase van de wedstrijd inmiddels op de twaalfde plaats in haar klasse. Het team van ARC Bratislava zorgde voor vreemde taferelen: de Slowaakse inschrijving klapte in korte tijd tweemaal haast onbestuurbaar tegen een muur aan. Even leek de geelgroene bolide uit de wedstrijd te liggen, maar dankzij de vereende krachten van rijder Henning Enqvist kwam de wagen, zij het met horten en stoten, tóch bij de pitstraat uit. De wedstrijdleiding achtte het nodig om, middenin de nacht, eerst een slow zone en later een complete neutralisatie uit te roepen. Na urenlang om de leiding te hebben gestreden hebben de rijders van de #92 Porsche (Christensen, Estre, Vanthoor) de zege in de GTE Pro-klasse uit hun hoofd moeten zetten. Hun wagen moest de strijd staken in de nachtelijke uren, waardoor het wat Porsche betreft op enkel de #91 en de #93 aan komt. Leider in het professionele GT-klassement is momenteel de #51 Ferrari van Serra, Calado en Pier Guidi, die een rondje heeft gepakt ten opzichte van haar rivalen (waaronder de Corvette met onder meer Magnussen en de Fords). Voor Aston Martin is de 24 uur van Le Mans 2019 uitgedraaid op een complete deceptie. Meerdere incidenten deden de wagens van het Britse merk de das om. Jeroen Bleekemolen zit op rozen. De Nederlander van het GTE Am-team Keating Motorsports heeft ruim een ronde voorsprong ten opzichte van de naaste belager, de Porsche van Team Project 1. Het achtervolgende trio van JMW Motorsport gooide de eigen glazen in door te spinnen. De 24 uur van Le Mans 2019 finisht zondagmiddag om 15.00 uur.

Viaplay
x
FIA geeft uitleg over cruciaal safety car-moment met Norris in Miami