Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 2020

"Leclerc moest er harder aan trekken dan Verstappen"

Als teambaas van een gerenommeerd Formule 3-team had Frits van Amersfoort op enig moment de twee grootste talenten van de huidige Formule 1 onder zijn hoede. In zijn ogen kunnen Max Verstappen en Charles Leclerc welhaast niet meer van elkaar verschillen.

Leclerc Verstappen 2019
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Content Pool

Max Verstappen reed in 2014 de sterren van de hemel bij Van Amersfoort Racing. Hij promoveerde direct naar de Formule 1, maar bij het team dat tegenwoordig gevestigd is in Zeewolde zat men niet lang om een sterrijder verlegen. De Monegask Charles Leclerc diende zich aan.

Nog eens vijf jaar verder zitten beide coureurs stevig in het Formule 1-zadel, beiden ook met langlopende contracten bij twee van de topteams. Ze zijn van dezelfde generatie, kenden allebei een komeetstart in de Formule 1, maar zijn toch zo verschillend als dag en nacht, weet teameigenaar Frits van Amersfoort.

Met Verstappen kon Van Amersfoort naar eigen zeggen makkelijker communiceren, waardoor de gesprekken vaak wat persoonlijker werden dan met Leclerc het geval was: "Charles was wat minder open", zo vertelt hij in gesprek met RacingNews365, om het direct ook op een bepaalde manier voor Leclerc op te nemen. "Dat was inherent aan de cultuur."

"Als je elkaars taal spreekt (zoals in het geval van Verstappen, red.), dan raak je veel sneller met elkaar ook op een emotioneel vlak in gesprek. Dat is anders dan wanneer je beiden een taal spreekt die niet eigen is", vervolgt de man die Verstappen naar de derde plaats in het F3-kampioenschap van 2014 loodste.

Dat Leclerc wat minder open was, wilde echter niet zeggen dat hij minder betrokken was bij het team dan Verstappen. In tegendeel, hij werkte keihard, misschien nog wel harder dan de huidige Red Bull-coureur. "Ik denk dat Charles er meer voor moest doen dan de Verstappens, hij had immers zijn naam niet mee, zoals Max dat met vader Jos wel had. Max had natuurlijk best wel wat voordeel van zijn naam en terecht", aldus Van Amersfoort.

De naam 'Verstappen' opende mogelijk best wel wat deuren, de deur naar Red Bull trapte hij zelf in met zijn weekend op de Norisring waarin hij alles en iedereen in drie races te snel af was in de stromende regen. Verstappen maakte direct de stap naar de Formule 1, daar waar Leclerc in de vorm van de GP3 en de Formule 2 nog twee tussenstations aan deed.

De quotes van Van Amersfoort komen uit een uitgebreider video-interview met Frits van Amersfoort. Houdt de website in de gaten voor meer items over het exclusieve bezoek van RacingNews365 aan Van Amersfoort Racing.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

1 reactie

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Nyck de Vries maakt officieel Formule 1-debuut in Barcelona