Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Charles Leclerc

Leclerc is compleet veranderd: "Dat schaadde mijn zelfvertrouwen"

Na een hele lange tijd weet Charles Leclerc weer wat winnen is in de Formule 1. Toch ging het niet allemaal zo gemakkelijk in de beginjaren bij de Monegask.

Leclerc Win Monaco
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Charles Leclerc is al lange tijd een van de topcoureurs in de Formule 1, maar de Monegask moest al een hele tijd wachten op zijn zesde overwinning. Sinds de Grand Prix van Oostenrijk in 2022 was het Leclerc niet meer gelukt om op zondagmiddag op de hoogste trede van het podium te staan, maar daar kwam afgelopen weekend in Monaco een einde aan. Nadat hij zijn Ferrari op poleposition zette, pakte hij ook de overwinning in het prinsdom.

Leclerc vertelt over het gevoel van winnen in de On Purpose Podcast. "Ik heb een paar races gewonnen in de Formule 1. Het gevoel dat je krijgt als je eenmaal hebt gewonnen, is ongelooflijk", zo begint hij zijn verhaal. "Omdat je weet dat je het beste hebt gedaan op de baan, maar het hangt af van zoveel andere mensen die het juiste doen. Het is een ongelooflijke vreugde, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de meer dan 1500 mensen die in de fabriek in Maranello werken aan het Formule 1-programma."

Leclerc vervolgt: "Er zijn zoveel mensen bij betrokken en als je dat als team bereikt, is dat een ongelooflijk gevoel. De smaak van de overwinning is wat me motiveert. Iedere ochtend word ik wakker en denk ik daaraan. En elke dag dat het wat moeilijker is om op te staan en te gaan trainen, dan denk ik aan het winnen van een wereldkampioenschap en het gevoel dat me dat geeft. Dat is wat me motiveert."

Zichzelf naar beneden halen

Daarbij kan Leclerc enorm hard zijn voor zichzelf. Dat werd wel duidelijk toen hij crashte in de Grand Prix van Frankrijk in 2022, terwijl hij comfortabel aan de leiding lag. Zijn 'Noooo!' over de boardradio was er een van woede en ongeloof. De 26-jarige Monegask heeft echter geleerd om zowel zijn emoties als zijn verwachtingen onder controle te houden.

"Ik was extreem streng voor mezelf, maar ik denk dat dat nu een kracht is, omdat ik super eerlijk ben tegen mezelf", aldus Leclerc. "Ik ben niet graag aardig voor mezelf als ik een fout maak. Ik ben heel hard en ik ben heel eerlijk tegen mezelf. Maar tegelijkertijd denk ik dat de reactie daarop heel belangrijk is. De manier waarop je reageert op fouten die je in de auto hebt gemaakt, is tegelijk een kans waarop je een fout kunt omzetten in iets positiefs door ervan te leren."

Dat was op jongere leeftijd zeker niet het geval bij Leclerc. "Toen ik jonger was, had ik niet de juiste reactie. Ik haalde mezelf zo naar beneden dat het ook mijn zelfvertrouwen schaadde. Nu is het heel anders. Ik weet dat ik op een bepaald niveau ben gekomen, omdat ik hard heb gewerkt. Maar er is natuurlijk ook een deel talent als je jong bent." 

"Het is superbelangrijk om het zelfvertrouwen super hoog te houden op die moeilijke momenten, anders kun je de richting waarin je moet werken een beetje kwijtraken. Dat kan het allemaal wat ingewikkelder maken. Dat is waar ik mee worstelde toen ik jonger was", zo sluit Leclerc af.

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"