Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Leclerc waarschuwt F1-bazen: "Dat zou een hele slechte beslissing zijn"

De Grand Prix van Monaco staat naast haar iconische geschiedenis tegenwoordig ook bekend als het circuit waar amper inhaalacties worden geplaatst, doordat het simpelweg niet te doen is. Ieder jaar komt de vraag terug of Monaco nog wel op de kalender moet blijven, maar voor Charles Leclerc is het antwoord duidelijk.

Sinds 1955 stond de iconische Grand Prix van Monaco ieder jaar op de F1-kalender (2020 uitgezonderd vanwege corona). Maar in de afgelopen jaren kwam er kritiek vanuit verschillende hoeken over het feit dat het bijna onmogelijk is om in te halen in de straten van Monte Carlo, waardoor de race voor de kijkers minder interessant is om te zien. Hierdoor wordt er ieder jaar de vraag gesteld of Monaco op de F1-kalender moet blijven. Monegask Charles Leclerc vindt dat zijn thuis-Grand Prix in de Formule 1 moet blijven. Vooral omdat de kwalificatie extra spanning met zich meebrengt waarbij iedere kleine fout grote gevolgen kan hebben. De Ferrari-coureur crashte vorig jaar zelf in de kwalificatie en kon daardoor uiteindelijk niet van start gaan in de race. "Naar mijn mening is Monaco één van de beste circuits", laat Leclerc weten aan onder andere RacingNews365. "Wat de kwalificatie betreft is er geen plek waar ik zoveel plezier heb als hier. En de coureur moet hier het verschil maken. Je kunt het racegevoel alsnog blijven voelen, omdat je echt die snelheidssensatie hebt. Ik denk dat het één van de meest enerverende kwalificaties op de kalender is." Volgens de Monegask zou het een slechte keuze zijn als F1 besluit om Monaco te schrappen van de kalender. "Het zou een slechte keuze zijn voor beide partijen (F1 en Monaco, red.). Formule 1 zonder Monaco is geen Formule 1."

Het huidige circuit aanpassen

Leclerc geeft toe dat het inhalen in Monaco moeilijk is en het wellicht nodig is om het circuit aan te passen om het racen te bevorderen. "Ik ben het ermee eens dat in de races er misschien een aantal dingen zijn die we moeten veranderen hier en daar om het inhalen beter te maken. De auto's zijn veranderd en het is misschien niet het beste circuit om in te halen." "Ik denk soms na over aanpassingen aan het circuit. Of het het inhalen zal bevorderen weet ik niet, maar misschien kun je voor de tunnel naar links gaan en daar een lang recht stuk maken. Maar of het haalbaar is? Ik weet het niet", laat Leclerc weten wanneer er gevraagd wordt of hij ideeën heeft voor eventuele aanpassingen. Toch blijft Leclerc erop hameren dat het circuit voor de coureurs allesbehalve saai is en dat het op de F1-kalender moet blijven. "Het inhalen is natuurlijk moeilijk, maar waar wij als coureurs van houden is de uitdaging. Vooral in de kwalificatie om die ene goede ronde neer zetten." "Als het gaat om de uitdaging is het voor de coureur één van de moeilijkste van het jaar. Er is geen circuit dat zoveel adrenaline geeft dan Monaco. Het is onderdeel van de geschiedenis van de Formule 1 en het moet in de Formule 1 blijven", sluit de Monegask af.

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"