© Getty Images / Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

'Liberty speelt TT Circuit en Zandvoort tegen elkaar uit'

28 nov. 2018 11:45 René Oudman 10 reacties
De mogelijkheid dat de Grand Prix van Nederland terugkeert op de Formule 1-kalender, wordt meer besproken dan ooit tevoren. Circuit Zandvoort meent grote kansen te hebben op het organiseren van de race die al sinds 1985 niet meer is gehouden.

Ook het TT Circuit in Assen probeert een gooi naar de wedstrijd te doen. Het circuit op de Drentse heide leek lange tijd betere papieren te hebben dan haar Noord-Hollandse concurrent. Recente berichtgeving doet vermoeden dat Zandvoort een streepje voor heeft, sterker nog: her en der worden al bepaalde data genoemd.

Het hoofddoel van Liberty Media is het verdienen van geld, emotie is niet de belangrijkste drijfveer. Het historische belang zou dus slechts een kapstok zijn om een mooi verhaal aan op te hangen. Voor zowel Zandvoort als Assen zou een bepaalde, Amerikaanse mediadraai bedacht worden om er een publiekstrekker van te maken. Immers: de commerciële koppen van Liberty Media hebben in het verleden al vaker bewezen van een onbekende mug een goed verkopende olifant te maken.

De Grand Prix van Nederland verkoopt ongetwijfeld uit en zorgt voor veel werkgelegenheid, maar wat zit erin voor Liberty Media? Het bedrijf wil zelf centen verdienen. Assen had tot voor kort naar verluidt meer financiële mogelijkheden dan Zandvoort, maar Zandvoort zou door de juiste aandacht aan evenveel – of misschien wel meer – geld kunnen komen. De kas van de rechthebbenden moet gespekt worden.

Op dit moment wordt met zowel Zandvoort als Assen gesproken, de reden waarom beide circuits aan het lijntje worden gehouden is omdat Liberty er zoveel mogelijk uit probeert te halen. Momenteel rijdt de hypetrein door Zandvoort en dus is dat nu de belangrijkste speler voor Liberty. Mocht Assen een bepaalde zakelijke draai aan het verhaal kunnen geven, dan verandert dat perspectief even snel, zo is Racingnews365 verteld.

Als er samengewerkt zou worden, zo kwam uit meerdere gesprekken naar voren, dan was de Grand Prix van Nederland allang bevestigd. Doordat de twee kampen haaks tegenover elkaar staan – en die houding door de manier van berichtgeving wordt gevoed – loopt de mogelijke deal al tijden vertraging op.

Liberty Media schermt bovendien met meerdere belangen. Enkele partijen hebben geen behoefte aan de Grand Prix van Nederland en zeker niet als deze ná de zomerstop wordt gehouden, een moment die voor met name Zandvoort enige tijd relevant leek. De Amerikaanse eigenaren van de Formule 1 schijnen aan te hebben gegeven dat zij een Nederlandse Grand Prix voor zich zien als openingsrace van het Europese seizoen.

Samenwerking lijkt de best denkbare optie, maar of Assen en Zandvoort er überhaupt uit kunnen komen welk circuit dan naar voren wordt geschoven is zeer ondenkbaar.

Aangezien Racingnews365 zich niet wil mengen in een mogelijk politiek spel en bovendien beide circuits het organiseren van een Formule 1-race gunt, worden hier slechts de feiten belicht. Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi kwamen meerdere betrouwbare bronnen binnen de Formule 1 met informatie die slechts verstrekt kan worden, als ze beschermd blijven.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen