Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Luyendijk sluit sensatie niet uit: "Veekay kan echt scoren in Indy 500"

Arie Luyendijk kan niet wachten tot de Indy 500 van start gaat. Hij zal zelf in de wedstrijdleiding actief zijn als race steward, maar kijkt ook vol verwachting uit naar de race van Rinus Veekay. Hij verwacht heel veel van de Indy 500-debutant.

Arie Luyendijk behoeft geen introductie. Niet in Nederland en al helemaal niet in de Verenigde Staten, waar hij na het twee keer winnen van de Indy 500 (in 1990 en 1997) een echte superster is. Hij is de enige Nederlander die ooit op The Brickyard de overwinningstrofee omhoog mocht houden. Kan daar vandaag verandering in komen? Hij sluit het niet uit. "Van rookies wordt altijd heel veel verwacht. Dat is in de Formule 1 zo en dat is hier niet anders. Dat gezegd hebbende verwacht ook ik heel veel van Rinus. Ik geloof dat hij in staat is om echt hoog te scoren", zo begint Luyendijk in gesprek met RacingNews365 . "Ik wil niet zeggen dat hij gaat winnen, alhoewel Rinus zelf vindt dat hij daarvoor in de positie is en dat zou inderdaad wel kunnen", vervolgt de succesvolle autocoureur. "Het hangt ook een beetje van zijn demeanour , zijn houding af." En daar komt de rol van Luyendijk als de mentor van Rinus van Kalmthout om de hoek kijken, een titel die hij zelf overigens behoorlijk 'overdreven' vindt. "Ik hoop dat men daarmee bedoelt dat ik ik hem steun en af en toe vanuit mijn ervaring tips geef die hij goed kan gebruiken. Gelukkig luistert hij heel goed." De laatste tip die hij Veekay afgelopen vrijdag nog meegaf met het oog op de race, is dat hij moet uitkijken voor zijn 'grootste vijand'. "Dat is de pitstraat, daar gebeuren zoveel dingen. Er rijden mensen tegen elkaar aan, maar er is ook altijd het gevaar van net iets te hard de pits in rijden, wat hem dan weer een drive-through-penalty oplevert." Overigens staat Luyendijk alle rookies in de IndyCar met raad en daad bij, dat is zijn rol ook in het wereldje. Die rookies geeft hij altijd mee niet teveel met de start van de race bezig te zijn: "Die valt toch niet te voorspellen. Het gaat erom dat je daar je auto heel houdt en uiteindelijk je ritme weet te vinden."

Ik moet zeggen, Rinus Veekay luistert heel goed naar me

Arie Luyendijk

"In de Indy 500 draait het immers niet alleen om alleen maar volle bak stampen. Je moet als coureur geduld hebben, zeker als de auto niet optimaal presteert. In dat geval moet het enige doel het behalen van de volgende pitstop zijn. Daar kun je dan weer proberen de auto beter te maken. En tot die tijd is het geduld, geduld, geduld." Rinus Veekay maakt weliswaar zijn Indy 500-debuut vandaag, maar heeft in de juniorklassen de nodige ervaring opgedaan met ovalraces. Luyendijk denkt dat hem dat zeker verder helpt: "Sterker nog, ik krijg van veel debuterende coureurs te horen dat de Indy Light-bolides op ovals moeilijker te besturen zijn dan de indyCar-wagens." En bovendien, soms doet het stempel 'rookie' er tijdens de Indy 500 niet meer toe: "Op het moment dat je meerdere auto's in begint te halen en je opeens eerste komt te liggen en weg weet te rijden, dan geeft dat zoveel zelfvertrouwen, dan kan dat hele rookie-verhaal de prullenbak in. Dan ben je mentaal zo sterk dat alles kan lukken. Laten we dus hopen dat hij een goede auto heeft, en ik denk dat hij dat heeft." Mocht Veekay daadwerkelijk een gooi kunnen doen naar de overwinning, dan steekt het Luyendijk niet dat hij niet langer de enige Nederlandse winnaar is, natúúrlijk niet: "Nee joh, ik vind dat alleen maar mooi, dat staat voor vooruitgang. Hetzelfde geldt voor mijn kwalificatierecord, als dat ooit uit de boeken wordt gereden, zou dat alleen maar mooi zijn." Het mag duidelijk zijn, Luyendijk hoopt gewoon dat Van Kalmthout goed gaat scoren, maar als hij één topfavoriet voor de zege moet noemen, komt hij toch bij iemand anders uit. "Voorspellingen doen voor de Indy 500 is lastig, maar dan noem ik de naam van Alexander Rossi. Hij is gewoon super, super sterk hier. Hij maakt waanzinnige moves buitenom, hij heeft grote ballen. Je kan echter ook teveel lef hebben, maar hij weet precies tot hoe ver hij kan gaan." De Indy 500 gaat vanavond om 20:30 uur Nederlandse tijd van start. De wedstrijd is te volgen met een liveblog op onze website en wordt door Ziggo Sport volledig live uitgezonden.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'