Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Andretti Formula Racing

Machtig Amerikaans Congreslid stelt onderzoek in naar negatief F1-advies Andretti

Jim Jordan, één van de belangrijkste leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft een onderzoek ingesteld naar het negatieve Formule 1-advies voor Andretti Formula Racing. Het team wilde in 2025 of 2026 toetreden tot de koningsklasse van de autosport, maar kwam voorlopig van een koude kermis thuis.

Michael-Andretti-Formula-Racing-F1-Nieuws-RacingNews365
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Andretti Formula Racing: het moest het elfde team op de Formule 1-grid worden. Het team van Mario en Michael Andretti diende een aanvraag in bij de FIA en de FOM om in 2025 of 2026 tot de sport toe te treden. In eerste instantie zou het team dan met een klantenmotor gaan racen, waarna in 2028 General Motors als motorleverancier zou instappen. De FIA keurde het verzoek goed, maar de FOM gaf een negatief advies af voor 2025 en 2026. De sport zou meer voor Andretti Formula Racing betekenen dan andersom. Een volledige afwijzing was het echter niet, want als GM echt zou instappen in 2028, zou de aanvraag opnieuw bekeken worden.

Jim Jordan, de voorzitter van de rechterlijke commissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft nu een onderzoek ingesteld naar het negatieve advies. NBC News meldt dat de Republikein dinsdag een brief naar Greg Maffei, de CEO van Liberty Media, en Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1, heeft gestuurd.

De stap van de machtige Republikein komt een week nadat 12 leden van het Congres de F1 en Liberty Media schriftelijk om opheldering hadden gevraagd. Jordan eist documenten over het "proces voor het evalueren van de toetreding van nieuwe teams" met betrekking tot Andretti en die tussen de F1, Liberty Media en de 10 huidige teams. Uiterlijk 21 mei 17:00 uur lokale tijd verwacht hij een antwoord te hebben ontvangen.

Andretti Global reageert verheugd in een statement. "We zijn blij met het besluit om de praktijken van Liberty Media en FOM te onderzoeken, zoals vorige week werd gevraagd door leden van het Congres. Onze focus blijft liggen op het bouwen van een Formule 1-team van wereldklasse en ons werk gaat in hoog tempo door."

Bekijk hieronder de volledige brief.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Marko weet het zeker: "Dan had Verstappen nooit gewonnen in Imola"