Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko benadrukt opnieuw: 'Red Bull werkt niet in richting van Verstappen'

Max Verstappen wordt niet beter, sneller of vaker geholpen binnen Red Bull, dat moge duidelijk zijn nadat er aan Helmut Marko is gevraagd of er écht geen sprake is van het ontwikkelen van de bolide richting de wens van de Nederlander.

Sinds het Formule 1-seizoen van 2022 rijden de coureurs met een nieuwe generatie bolides, waardoor het doorontwikkelen belangrijker is dan de jaren daarvoor. De input van de coureurs speelt hierbij een belangrijke rol, waarbij al snel gedacht kan worden aan een 'conflict' binnen het team: welke input weegt het zwaarst? In 2022 werd er al geroepen dat de bolide van Red Bull geschikter is voor Max Verstappen, maar van een voorkeursbehandeling is volgens Helmut Marko geen sprake, zo benadrukt hij in de zomerstop van 2023 nog maar eens. "Nee, dat klopt niet. Aan het begin van 2022 had de auto veel last van onderstuur", zegt hij bij Motorsport Magazin . "Dit kwam door het overgewicht van de auto. Op de lange termijn zal je niet succesvol zijn met een te zware auto, maar naar mate de auto lichter werd, ging de auto meer naar een 'neutrale' balans of zelfs wat meer overstuur", aldus de adviseur van de Oostenrijkse renstal.

Stabiele auto, stabiel team

Nu de RB18 is doorontwikkeld en de RB19 de Formule 1 domineert, kan Marko niet anders dan concluderen dat de zaken zéér goed gaan bij Red Bull. Hoe dat komt? "Ik denk doordat we een team hebben dat al jaren onveranderd is. Dus de continuïteit, de stabiliteit in de hele organisatie en de flexibiliteit om snel knopen door te hakken." Vanwege het overlijden van Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz in 2022 kwam daar mogelijk even verandering in, zo legt Marko uit. "Maar dat is inmiddels allemaal geregeld en we hebben weer precies dezelfde besluitvorming als toen Mateschitz nog in leven was", aldus de voormalig collega en vriend van de oprichter van Red Bull.

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel