Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Marko blij dat Red Bull het ongelijk van 'beroemde uitspraak' Verstappen heeft bewezen

Red Bull-topman Helmut Marko blikt terug op het geweldige seizoen en is trots op het team. Ook doet hij een kleine vooruitblik op wat komen gaat in 2023.

Verstappen Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

We kunnen wel stellen dat het seizoen er voor Red Bull eentje is om trots op te zijn. Dat is Red Bull-adviseur Helmut Marko dan ook. Het winnen van beide titels was echter niet altijd even makkelijk. Vooral in het begin van het seizoen kampte de Oostenrijkse renstal met problemen en was het de vraag of ze überhaupt een gooi konden doen naar de titel.

Marko kijkt terug op het seizoen waarin ze zowel de constructeurs- als de coureurstitel wonnen. "We stonden 46 punten achter na drie races", begint Marko zijn terugblik tegenover Servus TV. "Max (Verstappen) kwam toen met de beroemde uitspraak dat we '35 of 36 races nodig hadden (om de achterstand weer om te draaien, red.)'. Godzijdank hebben we dat hersteld. We hebben de ommekeer gemaakt en vooral tijdens het seizoen zijn we van een auto die te zwaar en niet makkelijk af stellen was, naar een auto gegaan die overal werkte. Behalve in Brazilië, daar worstelden we."

Of Red Bull volgend jaar weer zo dominant zal zijn? Dat zal lastig worden, denkt Marko. "Maar verder, in de hele ontwikkeling, in het hele kampioenschap, kunnen we alleen maar zeggen: het team heeft het uitstekend gedaan, beide coureurs hebben het geweldig gedaan en dat zal volgend jaar moeilijk te evenaren zijn."

Red Bull in 2023 net zo competitief?

Dat het wat lastiger zal worden volgend seizoen is een feit, aangezien Red Bull een stuk minder windtunneltijd krijgt dan haar concurrenten. Ten eerste krijgen ze minder tijd in de windtunnel omdat ze dit jaar het beste team waren. Daarnaast wordt er een hap tijd in de windtunnel weggenomen vanwege een straf van de FIA, omdat het team in 2021 over de budgetlimiet is gegaan.

Desondanks dat blijft Marko optimistisch. "We hebben een handicap met de windtunneltijd. Dat betekent dat we onze inspanningen moeten maximaliseren. Godzijdank zijn de reglementswijzigingen relatief klein met de rijhoogte en hadden we een zeer goede auto. We zijn dus relatief optimistisch dat we in ieder geval weer vooraan zullen staan. En met de coureurs en met het team blijft het over het algemeen hetzelfde. Dus deze continuïteit in het hele bedrijf is ongelooflijk belangrijk."

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Red Bull

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

3 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Kippenvel Zó kondig je een F1-comeback aan: "Terug in de armen van kampioenen"