Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko: "Dan hangt Verstappen zijn racehelm aan de wilgen"

Is Max Verstappen op de lange termijn de grootste bedreiging voor Max Verstappen zelf? Helmut Marko denkt van niet. De Nederlander zal altijd willen blijven winnen. Als dat niet meer kan, dan is het misschien snel klaar, vreest de Oostenrijker.

Max Verstappen wint de laatste drie jaar bijna alles wat er te winnen valt. De wereldtitels in ieder geval, ook in 2023 gaat deze ongetwijfeld naar hem toe. Dreigt het gevaar dat hij zo succesvol is dat het ook voor de Nederlander zelf saai wordt? Die vraagt wordt in gesprek met Motorsport Magazin voorgelegd aan Helmut Marko. "Nee, ik geloof niet dat dat het geval zal zijn bij Verstappen", oordeelt de Red Bull-adviseur. "Hij wil altijd het optimale. In Spa had hij nog discussies met zijn race-engineer, die haast een cultheld aan het worden is. In Q2 ging Verstappen door naar Q3 met een tiende plaats. 'Je bent toch verder gekomen. Wat is er nou?', zei GP. 'Met de tiende plaats ben ik niet tevreden', was het getergde antwoord. Verstappen wil altijd vooraan rijden", lacht Marko. "Net als het over de snelste ronde gaat. Verstappen wil dat punt ook hebben. Wij moeten dan de afweging maken: hoeveel risico brengt het met zich mee als we nog een extra stop maken? Wij vermijden het liever, maar dat is niet naar zijn zin. Max is een perfectionist, in alle situaties wil hij winnen." Toch weet Verstappen zijn momenten te kiezen, vertelt de Oostenrijker. "In de loop van tijd is Verstappen echter gerijpt en vooral na het winnen van zijn eerste wereldtitel neemt hij minder risico. Tegelijkertijd heeft hij geleerd om de races beter te lezen. Hij krijgt alles mee, tijdens een race kan hij in de snelle bochten gewoon op de radio praten", lacht Marko.

Wat kan Verstappen dan wel stoppen?

Wat Verstappen wel kan stoppen, is Verstappen die stopt. Marko weet vrij zeker dat zijn pupil niet zo lang door zal gaan als bijvoorbeeld Fernando Alonso, die de 42 lentes heeft aangetikt. "Toch denk ik niet dat hij een type is dat lang door zal gaan zoals bijvoorbeeld Alonso." "Op een dag zal hij zeggen 'dit was het dan', als hij geen plezier meer heeft of de druk weg is. Wat we wel eens vergeten, is dat Max tussendoor voor elke race een dag in de simulator moet zitten. Hij heeft al minder marketingverplichtingen, maar er blijven toch nog wat dagen over. Zijn fitheid moet hij op peil houden. Voor vrije tijd blijft zo relatief weinig tijd over." Dus na 2028, als Max' contract afloopt, is het klaar? "Of hij na 2028 door gaat, hangt er van af hoe de sport zich verder ontwikkelt. Als het hem niet meer trekt, als de fascinatie weg is, kan ik me voorstellen dat hij zijn racehelm aan de wilgen hangt. Ik denk niet dat hij per se door wil gaan totdat hij ook dat record van zeven wereldtitels heeft. Er moet bezieling zijn, passie zijn."

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel