Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko haalt opgelucht adem: "Dat telt niet mee voor het Red Bull-budgetplafond"

Er was genoeg reden tot feest in de Red Bull-fabriek vanwege het geweldige seizoen. Al die festiviteiten vielen gelukkig voor Helmut Marko en consorten niet onder het budgetplafond.

Voor Max Verstappen, Sergio Perez en de rest van het Red Bull-team was het een geweldig jaar. Na een slopend 2021 wist men het onmogelijke te doen en een enorm dominant seizoen te draaien in 2022. Reden genoeg voor een mooi feestje. Het begon in de straten van Milton Keynes, waar de fabriek is gevestigd. Red Bull pakte groots uit en liet vele racewagens door de straten scheuren tijdens een speciaal evenement.

Budgetcap

Helmut Marko kon daar ook van genieten, al was hij niet aanwezig. In Oostenrijk doet hij het in de winter rustig aan in zijn woonplaats Graz. Hij vertelt aan Auto, Motor und Sport . "Ik was niet bij de viering in de straten van Milton Keynes. Er werd daar een grote show gegeven met alles wat we hebben in de motorsport. Van rallyauto's tot aan de Formule 1: Red Bull is het sportieve vlaggenschip voor Milton Keynes", zo laat hij optekenen. Gelukkig voor Marko en consorten wordt al dat geld dat is uitgegeven niet van Red Bulls budget afgetrokken. "Daarna hadden we ons kerstfeest in Londen. Het telt niet mee voor de budgetcap!", grapt hij opgelucht. "Volgens onze berekeningen zitten we daar dit jaar ruim onder. Dat willen we dit keer vroeger bevestigd hebben, zodat we niet voor verrassingen komen te staan zoals vorig jaar", zo doelt hij natuurlijk op alle ophef omtrent de budgetcap en Red Bull, dat in 2021 de financiële regels had overtreden.

Soevereine Verstappen

Dit jaar won Red Bull voor de zesde keer de wereldtitel bij de coureurs. Voor de vijfde maal werd de renstal constructeurskampioen, tot vreugde van Marko. Hij vergelijkt drie bijzondere jaren met elkaar. "De eerste titel in 2010 was zeker de spannendste: die werd in de laatste race beslist en er waren drie kanshebbers. Het was voor ons bovendien de eerste, net als voor Vettel. Daarom heeft die titel emotioneel gezien een mooie plekje gekregen." "De titelstrijd van 2021 met Hamilton was na die ware thriller mentaal de zwaarste. Dit jaar heeft Verstappen met zijn soevereiniteit een blijvende indruk achtergelaten", aldus de Red Bull-adviseur.

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap