Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko hekelt Verstappen-maatregel in de Formule 1: "Hopelijk draaien ze het terug"

Max Verstappen is de jongste Formule 1-coureur ooit en onder de huidige regels zal dat ook nog wel even zo blijven. Kort nadat Verstappen als 16-jarig talent door Toro Rosso werd vastgelegd, voerde de FIA strengere eisen voor F1-debutanten in. Jammer, zo oordeelt Red Bull-adviseur Helmut Marko.

Verstappen Australië 2015
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Helmut Marko was in 2014 de man achter het naar Red Bull halen van Max Verstappen. Hij hoefde maar even om de tafel te zitten met de Nederlander om door te hebben dat hij hem heel graag vast wilde leggen: "Ik zat aan tafel met iemand die de fysiek had van een 15-jarige, maar tussen de oren was hij al zo'n drie tot vijf jaar verder", aldus Marko in gesprek met Autosport.

Vanaf dat moment ging het hard. Verstappen deed het uitstekend in de Formule 3 en Marko wilde hem koste wat kost in de Toro Rosso hebben. Dat maakte dat hij op 17-jarige leeftijd zijn Grand Prix-debuut zou maken, iets wat vandaag de dag niet meer mogelijk is. Er geldt, mede door het debuut van de piepjonge Verstappen, een minimumleeftijd van achttien jaar, men moet minstens twee jaar in juniorcategorieën gereden hebben én in totaal veertig licentiepunten hebben verzameld.

Verstappen voldeed destijds aan geen enkele van deze voorwaarden en Helmut Marko is dan ook geen voorstander van het in 2016 ingevoerde systeem: "Ik hoop dat het ooit wordt teruggedraaid, want er zijn coureurs met veertig punten die echt niet thuishoren in de Formule 1, maar er zijn ook jonge rijders die wél goed genoeg zijn, maar niet over het juiste aantal punten beschikken."

Gevraagd naar of Marko in de toekomst op dezelfde manier zal handelen als er zich opnieuw iemand van het kaliber-Verstappen aandient, twijfelt hij niet lang: "Ik zou alles zo weer over doen. Natuurlijk is het een risico om een dergelijk jong iemand met maar één seizoen ervaring te laten rijden, maar in het geval van Max zag ik een ongekende mate van de volwassenheid en toewijding."

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Horner maakt einde aan speculaties omtrent Red Bull-toekomst