Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko kan ook boos worden: "Hij was woedend omdat ik niet de snelste ronde had!"

Red Bull-prominent Helmut Marko viert donderdag 27 april zijn 80ste verjaardag. Een mooie mijlpaal en een goede reden om met prominenten terug te blikken op hun ervaringen met de Oostenrijker. RacingNews365 sprak met Jean-Éric Vergne. Hij was van 2012 tot en met 2014 F1-coureur bij Scuderia Toro Rosso en sprak daar regelmatig met Marko. Het waren niet alleen maar leuke gesprekken.

Jean-Éric Vergne is alweer enkele jaren uit de Formule 1 verdwenen. In 2014 reed hij zijn laatste race voor Toro Rosso, het zusterteam van Red Bull, totdat hij werd vervangen door niemand minder dan Max Verstappen. Daarna maakte hij de overstap naar de Formule E, met succes. Hij is de enige coureur die erin slaagde twee keer de wereldtitel in de elektrische raceklasse voor zich op te eisen. De basis voor dat succes werd wellicht gelegd in de drie jaar dat hij onder de hoede van Toro Rosso én Helmut Marko reed in de Formule 1 en de ervaringen die hij opdeed als rijder van het Red Bull Junior Team. Dat team stond onder leiding van Horner en adviseur Marko. Aan RacingNews365 legt Vergne in een exclusief interview uit zeer dankbaar te zijn voor wat Red Bull én Marko voor hem hebben gedaan. "Red Bull en hij gaven mij een geweldige kans die niet vaak wordt gegeven aan jonge coureurs. Een kans om in de Formule 1 te komen. De carrière die ik nu heb, heb ik te danken aan Red Bull."

Kampioen in de Formule 3

In 2010 reed Vergne namens het Red Bull Junior Team in de Britse Formule 3 bij team Carlin. Hij won 13 van de 30 races en werd kampioen. Gedurende het seizoen kreeg hij wel een fikse aanvaring met de grote baas. "Marko was boos. Ik startte bij een race (Magny Cours, red) in de Formule 3 vanaf poleposition, maar won niet. De volgende ronde was op Hockenheim. Hij vertelde mij dat ik de race maar beter kon winnen", herinnert Vergne zich nog als de dag van gisteren de duidelijke boodschap. Gebrand op revanche deed Vergne het in Duitsland erg goed. "Ik won twee races daar. In de tweede race had ik echter niet de snelste ronde", en daar was Marko niet blij mee, zo ondervond Vergne. "Hij belde me op in de auto, toen ik weer op weg naar huis was. Hij was erg boos omdat ik niet de snelste raceronde had. Hij zei dat dit onacceptabel was. Ik had geen tijd om hem uit te leggen dat de rijder die de snelste ronde had, zijn voorvleugel brak bij de start, naar binnen ging voor nieuwe banden en daardoor de snelste ronde had. Marko had toen al opgehangen", vertelt Vergne nu lachend. Toen zal de Fransman zich ongetwijfeld iets minder op zijn gemak hebben gevoeld. Ter ere van Marko's 80e verjaardag sprak RacingNews365 met verschillende prominenten uit de wereld der autosport die door de jaren heen met hem te maken hebben gehad. Wat te denken van voormalig Red Bull-coureur Christian Klien ? Op donderdagochtend, als Marko 80 kaarsjes uitblaast, eindigen we met een interview met Red Bull-teambaas Christian Horner, die terugblikt op de eerste kennismaking met Helmut in de jaren '90, ruim tien jaar voordat de twee bij Red Bull samen zouden gaan werken.

qxo5tu_oYyY

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"