Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Marko kijkt handenwrijvend uit naar start van seizoen, maar: "Verstappen zal niet zo soeverein zijn"

Er is nog geen enkele GP gereden in 2024, maar toch worden Max Verstappen en Red Bull al door velen aangewezen als de wereldkampioen voor dit jaar. Helmut Marko vindt dat ook, hoewel hij wel één grote uitdager ziet.

Verstappen Bahrain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De testdagen zijn voorbij en de blik van alle F1-teams gaat vol op de seizoensopener in Bahrein, komend weekend. Pas tijdens de kwalificatie en de race zullen we voor het eerst écht zien hoe de verhoudingen liggen. Na de testdagen van vorige week is de algehele verwachting in de paddock wel dat Red Bull en Max Verstappen er wederom met kop en schouders bovenuit zullen steken.

Ook Red Bull-adviseur Helmut Marko was onder de indruk van wat de Nederlandse wereldkampioen liet zien. "De longrun van Max op vrijdagmiddag was indrukwekkend. Hij reed die tijden met zo'n enorm gemak en zijn feedback was altijd zo precies", zegt de 80-jarige Oostenrijker in gesprek met Kleine Zeitung.

De wagen waarmee Red Bull op jacht gaat twee nieuwe wereldtitels, de RB20, heeft een heel ander concept dan de superieure RB19 waarmee Verstappen vorig jaar domineerde. Marko is blij dat de wagen in Bahrein goed voor de dag kwam. "Dat was een opluchting, want er was zeker een risico. Omdat we vorig jaar zo superieur waren, konden we al vroeg nadenken over de nieuwe auto. Als we alleen een evolutie van de auto van vorig jaar hadden meegenomen, was het risico groot geweest dat een concurrerend team iets zou ontdekken dat verder ging dan de normale doorontwikkeling. Daarom hebben we een radicale route genomen. Ik zou deze auto omschrijven als een revolutie."

De vooruitzichten zijn natuurlijk goed, maar Marko weet dat dit geen garanties geeft voor het seizoen. "Ons doel is de vierde wereldtitel voor Max, dat is duidelijk. Het pakket klopt en Max is nog beter geworden, als dat überhaupt nog mogelijk is."

Na de testdagen ziet Marko duidelijk een team en coureur waarvan hij verwacht dat die Verstappen wel eens kunnen gaan uitdagen dit jaar. "Ferrari is dichterbij gekomen, in de kwalificatie staan ze misschien zelfs op gelijke hoogte. Dat is ook de kracht van Charles Leclerc, hij is misschien wel de beste kwalificatie-rijder."

Marko ziet Verstappen dan ook niet zoveel winnen als vorig jaar, is zijn conclusie na de testdagen van vorige week. "De soevereiniteit van vorig jaar verwacht ik niet, ook al ligt de wereldtitel duidelijk binnen handbereik. Met die vierde titel zou Max weer klimmen op de ranglijst allertijden en alleen Michael Schumacher en Lewis Hamilton voor zich hebben staan. En zij hebben er veel langer over gedaan om deze records te behalen."

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China