Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko kritisch op vechtende Verstappen en Norris: "Onnodig fel"

Max Verstappen leek op weg naar een eenvoudige zege in Oostenrijk, maar binnen een tijdsbestek van één minuut stond de race op zijn kop. Wat volgde was een adembenemend gevecht met Lando Norris, dat eindigde in tranen.

XPB 1289709 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Red Bull-adviseur Helmut Marko weet zeker dat het publiek genoot van een volgende titanenstrijd tussen Max Verstappen en Lando Norris. De Oostenrijker spreekt van een dramatische race, waarin Red Bull de nodige fouten maakte.

De touché tussen Verstappen en Norris zorgde voor veel schade en beiden zagen de overwinning door hun neus geboord worden, maar Marko vindt dat Red Bull de hand in eigen boezem moet steken. 

"De overwinning verloren we door verschillende factoren. Het feit dat onze pitstop fout ging (rechter achterwiel ging er niet vanaf, red.), waardoor Lando in DRS-range kwam. Het was onze verwachting dat de harde banden de betere keuze zouden zijn, maar dat bleek niet het geval. De temperaturen waren lager dan verwacht."

"Dat betekende dat Lando in zijn laatste stint nieuwe banden had en wij gebruikte. Dat was ook een factor. Max verremde zich ook na zijn stop in de vierde bocht. Dat alles bij elkaar maakte het moeilijk voor ons."

De Oostenrijker liet in gesprek met ServusTV ook zijn licht schijnen op de prachtige, maar ook zeer risicovolle strijd tussen beide coureur: "Ik vind dat ze allebei onnodig fel hebben gereden. Daarbij hadden wij misschien ook in moeten grijpen, want we wisten dat er een onderzoek naar Lando en track limits liep. We wisten alleen nog niet of hij gestraft zou worden."

Norris ontving een straf van vijf seconden. "Achteraf kan je dan zeggen: 'oke, laat hem maar gaan'. Maar laten we het positief bekijken: we hebben onze voorsprong in zowel het coureurs- als het constructeurskampioenschap vergroot."

"Het was een geweldig gevecht totdat het op de een of andere manier ontaarde. Wie remt waar, wie pakt meer track limits, in plaats van ons te focussen op een eerlijke finish."

Marko genoot volop van het gevecht, maar reageert zakelijk: "We zijn hier om te winnen, niet om te entertainen. Het publiek heeft zeker genoten, maar zou zich nog meer vermaakt hebben als Max gewonnen had."

Doordat Norris uitviel en Verstappen als vijfde eindigde, liep hij alsnog 10 punten uit op zijn naaste belager.

Verstappen zelf was zeer ontevreden over het verloop van de race. Bekijk hier het interview met de Nederlander direct na afloop.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership