Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lance Stroll

Marko plaatst vraagtekens bij deze coureur: "Wil hij überhaupt in de F1 zijn?"

Helmut Marko kende een opvallend rustig weekend. De Oostenrijker is normaal tijdens F1-weekenden extreem uitgesproken en deinst niet terug voor een interview. In Montréal was dat echter helemaal anders. Wél gaf hij een interview aan een Canadees medium, waar hij een opvallende uitspraak deed over een van de huidige coureurs.

Marko Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Formule 1 leeft enorm in Canada. Dat was afgelopen weekend in Montréal weer te zien tijdens de Grand Prix. Toch kent het land vrij weinig succesvolle autocoureurs. Gilles Villeneuve en zijn zoon Jacques Villeneuve zijn grote helden in Canada, maar Lance Stroll geniet niet echt die status.

Sinds de jaren negentig heeft Canada drie Formule 1-coureurs gehad, waarvan er één succesvol was. Jacques Villeneuve werd in 1997 wereldkampioen. Die andere twee, Lance Stroll en Nicholas Latifi werden vooral bekend om hun crashes en vreemde momenten. Desondanks wist Stroll dit weekend zijn beste resultaat ooit te halen in zijn thuisrace. Canada lijkt dus moeite te hebben met het opleiden van talent, maar volgens Helmut Marko heeft dat niets te maken met de status van de autosport in een land.

"Duitsland had twintig jaar lang geen goede coureurs voordat Michael Schumacher op kwam," zo vertelt Marko in gesprek met Journal de Montreal. "Oostenrijk had er tot toen een hele hoop. Als je een coureur naar de F1 brengt, is dat an sich niet genoeg om hem daar ook te behouden. Hij moet winnen. Latifi was er wel bij, maar hij deed niets. Hij was geen winnaar. Het is onmogelijk om van niks op te leiden tot F1-coureur. Hij moet deze kwaliteiten al bezitten: snelheid, talent, vertrouwen en volledige toewijding. Het is moeilijk om dat allemaal te krijgen."

Met dat laatste lijkt Marko te doelen op de huidige Canadees in de Formule 1: Lance Stroll. Marko vraagt zich dan ook hard op af of Stroll nog wel in de Formule 1 aanwezig wil zijn: "Ik herinner me zijn zeer goede race die leidde tot zijn eerste podium in Baku met Williams in 2017. En ik herinner me dat hij in 2020 de poleposition van ons afpakte in Turkije. Sindsdien kent hij ups en downs. Een aantal zeer goede races en een aantal matige. Ik vraag me af of hij echt coureur wil zijn en of hij heel hard werkt om goede resultaten te behalen."

Ook interessant:

Was de Grand Prix van de Canada de leukste race van het seizoen? Misschien wel. Regen zorgde voor glibberige omstandigheden, spektakel en crashes, waarna Max Verstappen zich tot koning kroonde. Maar hoe cruciaal was deze zege nou voor de titelstrijd? Kom er maar in, Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers! 

Als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

Praat mee!

Viaplay
x
24 uur Le Mans Indrukwekkende De Vries teleurgesteld ondanks P2: "Dit doet pijn"