Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Niki Lauda

Marko reageert op overlijden 'goede vriend' Lauda

Helmut Marko heeft gereageerd op het overlijden van zijn goede vriend Niki Lauda. De beide Oostenrijkers waren decennialang goed bevriend met elkaar.

Lauda Marko
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool/Getty Images

Marko en Lauda leerden elkaar in 1968 kennen en de twee onderhielden altijd nauw contact. Door hun werk als coureur en later als bestuursleden van respectievelijk Red Bull en Mercedes kwamen ze elkaar veelvuldig tegen.

Het nieuws van het overlijden komt dan ook hard aan bij Marko. "Ik wist dat het niet goed met hem ging, maar als je dit nieuws hoort dan is dat toch een harde klap", laat hij oe24.TV weten.

Lauda sukkelde vorig jaar met zijn gezondheid nadat hij op vakantie 'een griepje' opliep. Uiteindelijk bleek na opname in het ziekenhuis dat de situatie veel erger was dan gedacht en moest de drievoudig wereldkampioen in augustus 2018 een longtransplantatie ondergaan. Marko zag Lauda voor het laatst in november van dat jaar, in het ziekenhuis in Wenen. "Ik schrok eerlijk gezegd ontzettend toen ik hem zag. Dat heb ik niet laten blijken, want hij was zelf nog vol optimisme en sprak met een krachtige stem. Vanaf dat moment ging het al geleidelijk minder met zijn gezondheid."

Marko prijst de ijzeren wil van Lauda om te knokken, onder meer na zijn crash op de Nürburgring in 1976. Daarbij liep de Ferrari-coureur brandwonden over zijn gehele lichaam en schade aan zijn longen op. Desondanks zat de Oostenrijker zes weken na het ongeval weer in zijn F1-bolide. Marko herinnert zich hoe hard Lauda knokte voor zijn comeback en de keren dat hij het uitschreeuwde van de pijn toen dokter Willi Dungl de brandwonden op zijn hoofd aanraakte.

Bij de GP van Italië in '76 maakte Lauda verrassend zijn comeback, waarmee hij veel respect afdwong bij zijn concurrenten en bij Marko: "De ijzeren wil om dit alles te doorstaan en zijn prestatie om in Monza terug te keren, had iedereen voor onmogelijk gehouden."

Marko herinnert zijn vriend het liefst om zijn sprekende karakter: "Zijn humor, persoonlijkheid en eerlijkheid, daar bestaat geen tweede van."

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Magistrale Verstappen deelt Perez de knock-out uit in Monaco