Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko rekent op Haas F1-afscheid voor Schumacher, noemt logische opvolger

Helmut Marko verwacht dat per 2023 Mick Schumacher niet meer voor Haas F1 rijdt en hij heeft ook wel een idee over voor wie de Amerikaanse formatie dan wél moet gaan.

De toekomst van Mick Schumacher bij Haas F1 is al weken, zo niet maandenlang onzeker. Het contract van de jonge Duitser loopt eind dit jaar af en hij presteert wisselvallig, al lijkt hij met name in de tweede helft van het seizoen stabieler te presteren. Guenther Steiner heeft de kansen op een nieuw contract voor Schumacher herhaaldelijk ingeschat op 'fifty-fifty'. Red Bull-adviseur Helmut Marko denkt echter tussen de regels door te lezen dat zijn kansen misschien wel kleiner zijn: "Als je zo openlijk kritiek geeft op je coureur, en dat is een paar keer voorgekomen, dan laat dat zien dat er geen vertrouwen binnen het team bestaat. Dan wordt het lastig om toch samen aan een toekomst te bouwen." Dat terwijl ook Marko wel die stijgende lijn ziet: "Van buitenaf beoordeeld leek de eerste helft van zijn seizoen niet sterk met veel ernstige ongelukken en incidenten met een hoop schade tot gevolg. Dat heeft natuurlijk grote gevolgen voor het team."

Een sabbatical voor Schumacher?

"Maar daar tegenover staan goede races in bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Oostenrijk. Hij wist zich echt goed te verbeteren in de tweede seizoenshelft, waarbij hij soms wat pech had met ongelukkige strategieën van Haas en technische problemen." Maar alsnog verwacht Marko dat Haas inzet op een 'veteraan': "Als er zich een geweldige belofte voor de toekomst zou aandienen, dan zou ik mijn geld daarop inzetten, maar ik zie niemand die aan dat profiel voldoet. En voor het team staat er veel op spel. Het verschil tussen bijvoorbeeld de achtste of de negende plaats in het constructeurskampioenschap is qua prijzengeld een verschil van een x-aantal miljoenen. Daarom denk ik dat Haas voor een oudgediende gaat." Zijn naam: Nico Hulkenberg: "Het zou jammer zijn voor ServusTV (de zender waar hij als analist voor werkt en die in handen is van Red Bull, red.), maar Hulkenberg heeft de juiste uitstraling en heeft al bewezen wat hij waard is. Zonder testkilometers is hij als testcoureur herhaaldelijk in de auto gesprongen en in die rol heeft hij altijd gepresteerd. Dat spreekt voor hem. Maar voor het team zal de belangrijkste vraag zijn: 'wie kan het team stabiel de toekomst in leiden'." Overigens ziet Marko Schumacher in dat scenario zomaar in 2024 terugkeren in de Formule 1: "Het is niet ondenkbaar dat hij een jaar als Ferrari-reserve aan de zijlijn staat. Maar eind 2023 lopen meerdere contract af, dus dan zullen er een paar stoeltjes vrij komen."

Viaplay
x
Live Reacties na zwaarbevochten zege Verstappen in Imola