Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko stapte naar FIA wegens vermoedelijke partijdigheid voor Mercedes

Meermaals stapte Red Bull-adviseur Helmut Marko naar onder andere de FIA met vermoedens over 'eenzijdigheid' in het voordeel van Mercedes. De Duitse renstal heeft zich volgens Marko eerder in het seizoen zeer onsportief opgesteld, waarna de bom tussen de twee teams barstte.

Al maandenlang is het moddergooien tussen Red Bull en Mercedes. De twee rivaliserende teams voeren een intense titelstrijd op en naast het circuit, regelmatig tot ergernis van Helmut Marko. De adviseur van de Oostenrijkse renstal begrijpt de spelletjes die bij het titelgevecht horen, maar is zeer kritisch naar de acties van Mercedes eerder dit seizoen. "Toen Mercedes zag dat wij gelijkwaardig of zelfs sneller waren, kwamen ze eerst met flexi wings en daarna met allerlei schijnargumenten", aldus Marko bij Motosport.com Nederland . "Wij hebben die acties als een zeer onsportief gebaar opgevat en hebben ons daarna geconcentreerd op wat er zoal bij Mercedes gebeurt, zoals bijvoorbeeld de vleugels." Volgens Marko horen de acties bij de heat of the moment in de titelstrijd, al geeft hij nog een andere reden waarom de strijd naast het circuit is geëscaleerd. "Vooral als iemand het niet is gewend dat er een ander team concurrentie kan bieden", zegt hij met een schuin oog naar de voorheen zeer dominante Duitse renstal.

Eenzijdigheid in het voordeel van Mercedes?

Tijdens de protesten bij de FIA voelde Marko zich niet altijd even prettig. De Red Bull-adviseur had enige tijd het gevoel van partijdigheid, al relativeert hij dit later weer. "We hebben het gevoel gehad dat er een bepaalde eenzijdigheid bestond in de besluiten", aldus de voormalig coureur. "Maar inmiddels hebben we meerdere gesprekken gevoerd met de FIA en Liberty Media, waardoor ik zou zeggen dat het part of the game is. Zolang het niet onder de gordel is, hoort ook dat er in mijn optiek wel bij."

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden