Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Helmut Marko

Marko stapte naar FIA wegens vermoedelijke partijdigheid voor Mercedes

Meermaals stapte Red Bull-adviseur Helmut Marko naar onder andere de FIA met vermoedens over 'eenzijdigheid' in het voordeel van Mercedes. De Duitse renstal heeft zich volgens Marko eerder in het seizoen zeer onsportief opgesteld, waarna de bom tussen de twee teams barstte.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Al maandenlang is het moddergooien tussen Red Bull en Mercedes. De twee rivaliserende teams voeren een intense titelstrijd op en naast het circuit, regelmatig tot ergernis van Helmut Marko. De adviseur van de Oostenrijkse renstal begrijpt de spelletjes die bij het titelgevecht horen, maar is zeer kritisch naar de acties van Mercedes eerder dit seizoen.

"Toen Mercedes zag dat wij gelijkwaardig of zelfs sneller waren, kwamen ze eerst met flexi wings en daarna met allerlei schijnargumenten", aldus Marko bij Motosport.com Nederland. "Wij hebben die acties als een zeer onsportief gebaar opgevat en hebben ons daarna geconcentreerd op wat er zoal bij Mercedes gebeurt, zoals bijvoorbeeld de vleugels."

Volgens Marko horen de acties bij de heat of the moment in de titelstrijd, al geeft hij nog een andere reden waarom de strijd naast het circuit is geëscaleerd. "Vooral als iemand het niet is gewend dat er een ander team concurrentie kan bieden", zegt hij met een schuin oog naar de voorheen zeer dominante Duitse renstal.

Eenzijdigheid in het voordeel van Mercedes?

Tijdens de protesten bij de FIA voelde Marko zich niet altijd even prettig. De Red Bull-adviseur had enige tijd het gevoel van partijdigheid, al relativeert hij dit later weer. "We hebben het gevoel gehad dat er een bepaalde eenzijdigheid bestond in de besluiten", aldus de voormalig coureur.

"Maar inmiddels hebben we meerdere gesprekken gevoerd met de FIA en Liberty Media, waardoor ik zou zeggen dat het part of the game is. Zolang het niet onder de gordel is, hoort ook dat er in mijn optiek wel bij."

40 reacties

x
Red Bull sluit deal met Mercedes en kaapt motorkopstuk definitief weg