Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko verbaasd door cadeautje van Mercedes: "Waarom deden ze dat niet?"

Max Verstappen reed in de slotfase met relatief gemak voorbij leider in de wedstrijd Lewis Hamilton, nadat Mercedes had besloten om slechts een van haar twee coureurs zachte banden te geven. Het deed Helmut Marko zijn wenkbrauwen fronsen.

In de slotfase van de Nederlandse Grand Prix werd het Red Bull nog even lastig gemaakt. Yuki Tsunoda parkeerde zijn auto langs het circuit en de virtuele safety car werd 'de baan op' geroepen. Niet veel later kwam de volwaardige safety car de baan op toen er een Alfa Romeo-bolide stilviel. Red Bull moet daardoor afwijken van haar geplande strategie. Ze wilden naar de zachte band gaan, maar doordat de VSC een mogelijkheid creëerde koos men voor de harde band. Voor de zachte band was het nog net wat te ver naar het einde van de race. Helmut Marko blikte ten overstaan van onder meer RacingNews365 terug op de race. Hij zag dat Tsunoda er een potje van maakte, maar kan er achteraf wel om lachen. "Er was iets aan de hand met zijn auto. Met Yuki weet je natuurlijk nooit wat er gaat gebeuren." Ook al was de timing voor Red Bull niet heel lekker, ze lieten zich er niet door uit het veld slaan. "Wij waren in ieder geval klaar voor een eventuele safety car. Toen was er slecht een virtuele safety car, maar bij de Alfa Romeo was het later meteen duidelijk dat het een volwaardige safety car zou worden."

Marko verbaasd door Mercedes

De Red Bull-adviseur zag vervolgens hoe Verstappen nog een pitstop maakte en de leidende positie gaf aan Lewis Hamilton. George Russell ging in eerste instantie ook niet naar binnen, maar een ronde later koos hij toch ook voor een setje zachte banden in plaats van het medium rubber waar hij en Lewis op reden. Hamilton reed wel door, tot verbazing van Marko, wiens oogappel Verstappen vervolgens korte metten maakte met de zevenvoudig kampioen en er relatief simpel met de overwinning vandoor ging. De Oostenrijker snapte niet helemaal waar Mercedes mee bezig was. "Ik was verbaasd dat ze Hamilton niet naar binnen haalden. Ik hoorde hem op de radio namelijk vragen om nieuwe banden. We hebben dit jaar al wat cadeautjes gehad, en deze nemen we ook graag in ontvangst", lacht hij zich een ongeluk. Maar, benadrukt hij, dat cadeautje was helemaal niet nodig geweest. "Zonder die safety car hadden we ook gewonnen, want Mercedes was alleen maar sneller dan wij als ze op harde banden reden. Op de medium en de zachte banden waren we veel sneller", aldus Helmut.

Viaplay
x
Exclusief Newey vindt feedback Verstappen cruciaal: "Daar heb ik geluk mee gehad"