Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko verbaasd over bizarre aanbiedingen concurrentie: "Het dubbele!"

Red Bull ziet belangrijke kopstukken vertrekken naar anderen teams. 'Logisch', meent Helmut Marko, maar tegelijkertijd snapt hij niet hoe die andere Formule 1 teams de salarissen kunnen bieden die ze daadwerkelijk bieden.

Marko Horner
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Helmut Marko sluit zich aan bij een lange rij aan mensen die de 'leegloop' bij Red Bull verklaren als een logisch gevolg van ongekende successen: "Het is natuurlijk zo dat als je drie jaar lang op rij wint en in 2023 zó dominant bent, dat jouw teamleden felbegeerd worden door andere teams. Dat is inherent aan de Formue 1", zo legt Marko in gesprek met ORF uit.

Wat hij minder logisch kan verklaren is de manier waarop die concurrerende teams ogenschijnlijk met geld smijten om mensen van een overstap te overtuigen: "Wat me verbaasd zijn de bedragen die geboden worden. Wij worstelen altijd met de budgetlimiet, er zijn nu eenmaal restricties aan de financiële kant. Maar toch wordt deze werknemers het dubbele en meer geboden van wat wij geven, waarbij ze een hogere positie bekleden dan bij ons."

"Het maakt dat we gewoon niet aan iedereen vast kunnen houden, ook niet na een periode van 17 jaar in het geval van Adrian Newey. In het geval van Jonathan Wheatley praten we volgens mij zelfs over 19 jaar. Zij maakten deel uit van dit team, maakten deel uit van het succes, en dan doet het pijn dat ze gaan."

"Maar het heeft enkel te maken met financiën en mooie carrièrekansen. Als je niet hetzelfde kunt bieden, dan is het niet anders en dan is dat ook het natuurlijke verloop van dingen."

Als Marko doorvertelt stipt hij toch nog een andere reden voor een mogelijk vertrek aan, een reden die in ieder geval voor Newey mee zou hebben gespeeld.

"Het overlijden van Dietrich Mateschitz heeft natuurlijk veranderingen met zich meegebracht. Hij was een alleenheerser, beslissingen werden snel genomen. Hij was een charismatisch ondernemer met een bepaalde visie en iemand die bereid was om risico's te nemen."

"Nu wordt alles binnen de organisatie anders ingericht, waarbij het niet mogelijk is zo'n persoonlijkheid als Mateschitz te vinden. Hij kan daardoor ook niet vervangen worden door slechts één persoon. Ik denk dat dat ook mee heeft gespeeld in de keuze van Newey, de keuze voor een nieuw avontuur."

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappens 'laatste stap' Verstappen weet in ieder geval wat hij NIET wil