Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko verklaart Verstappen-frustratie en Red Bull-problemen in Hongarije

Met een elfde en achttiende plaats kan Red Bull op papier niet terugkijken op een geslaagde vrijdag. Wat vindt Helmut Marko ervan?

Met een nieuw upgradepakket reisde Red Bull af naar Hongarije. Na een verregende eerste training vindt Helmut Marko het echter te vroeg om de balans op te maken als hij in gesprek met Motorsport Magazin naar de werking wordt gevraagd. "Het is nog niet duidelijk of het een verbetering is. We hebben een sessie verloren en ook door de bandensituatie is het lastig te beoordelen", zo doelt hij op het nieuwe kwalificatieformat. Let ook: Max heeft maar een set banden gebruikt in VT2." Waarom eigenlijk? Verstappen reed tot zijn frustratie op één setje zachte banden zijn hele tweede training uit. "Het is een strategie", verklaart Helmut. "Bij Max hebben we bewust besloten om alleen zachte banden te gebruiken, omdat die banden volgens mij niet geschikt zijn voor de race. Daardoor hebben we op zaterdag een betere bandenkeuze", verklaart de Oostenrijker.

Lange run?

Na afloop is Marko positief en negatief over het verloop van de vrijdag. Qua racepace lijkt het wel goed te zitten, maar tijdens de kwalificatie op zaterdag gaat Red Bull het lastig krijgen als ze hun problemen niet op weten te lossen. "In de longrun waren wij duidelijk de snelstgen. Over een enkele ronde moeten we nog wat dingen oplossen of verbeteren. We waren niet snel genoeg. We weten waar we beter moeten. De longrun was weer erg bemoedigend, maar het is niet zo overtuigend als het normaal is." "De tijden komen niet vanzelf", vervolgt Marko. "We moeten er meer voor strijden. We hebben nog een training. Ik hoop dat we dan onze problemen op kunnen lossen."

Problemen

Wat waren de problemen dan waar Red Bull mee te maken had in VT2, waardoor Verstappen en Perez niet verder kwamen dan P11 en P18? "Er waren verschillende problemen in verschillende bochten met kerbstones en dergelijke. Dit is een relatief korte baan en als het dan niet lukt, dan kom je op achterstand te staan", verklaart Marko. Toch denkt hij niet dat het op zaterdag en zondag zo gek zal lopen dat Red Bull met twee auto's buiten de punten eindigt en er kleinere goden op het podium staan. "Zaterdag en zondag zullen de omstandigheden heel anders zijn. En als je dan ziet dat Tsunoda en Gasly, met mooie rondes, vooraan staan. Dat zijn coureurs vooraan het veld waarvan ik niet denk dat ze er op zaterdag en in de race op zondag nog zullen staan." Wie is tot slot de coureur die het meeste indruk heeft gemaakt op Marko in de bijzondere tweede training, waarin de rangorde totaal anders was dan we gewend waren? "Norris, want we hadden niet verwacht dat McLaren er op deze baan ook weer zo relatief goed bij zou staan", is zijn conclusie. En de teruggekeerde verloren zoon Ricciardo? "Hij deed het oke. In de lange runs zat hij dichterbij, maar in de korte runs ontbrak het er nog een beetje aan", aldus de Oostenrijker.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"