Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko: "Verstappen had debacle in Baku kunnen voorkomen"

Eén van de meest besproken incidenten van het afgelopen Formule 1-seizoen was de crash tussen Max Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan. Op weg naar een goed resultaat voor het team knalden de heren tegen elkaar aan. Volgens teamadviseur Helmut Marko had Verstappen deze crash kunnen voorkomen.

"Ricciardo ging veel te snel en had nooit de bocht kunnen halen. Hij had de uitloopstrook moeten gebruiken, maar Max had die crash kunnen vermijden als hij naar de kant was gegaan", aldus de Oostenrijker in gesprek met Motorsport.com.

Volgens de ontdekker van Verstappen lag een verkeerde berekening ten grondslag aan de bewuste crash. Verstappen had namelijk eerder gemeld dat zijn banden aan gort waren, maar reed vervolgens wel snelle rondetijden. Eenmaal met een vers setje rubber onder zijn RB14 reed hij een ongelofelijk sterke outlap waardoor het verschil met Ricciardo kleiner was dan verwacht. "Op papier hadden ze vier seconden uit elkaar moeten liggen, maar door een sterke outlap van Max en een wat minder sterke ronde van Daniel vanwege het verkeer, lagen ze ineens heel dicht bij elkaar." Voor het team was de dubbele nul een hard gelag, maar Marko heeft respect voor de wijze waarop de beide kemphanen er mee om zijn gegaan. "Zo hard als ze op de baan met elkaar in gevecht waren, zo positief gingen ze met elkaar om naast de baan."

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden