Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Helmut Marko

Marko: 'Verstappen in het voordeel door fouten van vader Jos"

Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft Max Verstappen niet alleen geleerd van de successen van vader Jos Verstappen, maar ook van de foutjes die hij in zijn carrière maakte. Mede hierdoor mag Verstappen zichzelf regerend wereldkampioen noemen.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Jos Verstappen is een onmisbare schakel geweest in de carrière van Max Verstappen. In 2021 behaalden de twee het ultieme levensdoel van Max: de wereldtitel Formule 1. Mede door de fouten van vader Jos tijdens zijn eigen carrière in de koningsklasse is deze droom werkelijkheid geworden, zo legt Helmut Marko uit.

"Je moet het zien vanaf het begin", zegt de Red Bull-adviseur bij het Oostenrijkse ServusTV. "Zijn vader Jos was een succesvolle Formule 1-coureur, een erg snelle." Ondanks de snelheid maakte Jos volgens Marko 'een paar fouten', wat uiteindelijk gunstig uitpakte voor Max. "Hij heeft zijn zoon met die kennis opgevoed en vermeed die fouten."

Marko doelt hiermee op het Formule 1-debuut van Jos bij Benetton, waarbij hij onverwacht voor de leeuwen werd gegooid door een blessure van JJ Lehto. Bij de eerste race viel hij uit door een crash en op twee podiums na gooide hij geen hoge ogen naast Michael Schumacher, de uiteindelijke wereldkampioen van dat jaar (1994). Verstappen reed nog een aantal jaren voor wat kleinere F1-teams, waarna zijn carrière in de koningsklasse stopte.

2021 het hoogtepunt voor Verstappen en Marko

Het duurde een aantal jaren in de Formule 1, maar de wereldtitel van Verstappen is nu een feit. "Het is gelukt!", aldus Marko, die benadrukt dat dit het hoogtepunt is voor Max en Jos. "Geleidelijk hebben we hier naartoe gewerkt. Max heeft het optimaal gedaan!"

Jarenlang was Verstappen senior zeer betrokken bij de carrière van zijn zoon, maar de afgelopen seizoenen keek hij steeds meer toe vanaf de zijlijn. Het is volgens Jos dan ook niet meer nodig om zijn zoon te coachen, wat in 2021 dubbel en dwars werd bewezen door het verzilveren van de wereldtitel.

13 reacties

x
Onthuld Alles wat je moet weten over de F1-plannen van Audi en Porsche