Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko vreest Oostenrijk: "Dan kunnen we het moeilijk krijgen"

Red Bull-adviseur Helmut Marko was natuurlijk blij met de zege van Max Verstappen in Spanje en weet wat de sleutel tot dit succes was. De Oostenrijker waarschuwt echter voor de GP van dit weekend in zijn geboorteland.

Verstappen race Spain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Wie de GP van Spanje niet heeft gekeken, zou kunnen zeggen dat het business as usual was. Max Verstappen die won en zijn voorsprong in het kampioenschap verder uitbreidde. De dominantie van Red Bull is echter verdwenen en adviseur Helmut Marko weet wat de sleutel tot het succes was in Barcelona.

"Max maakte opnieuw het verschil en pakte de overwinning met een auto die niet de snelste was. Hij startte op gebruikte banden, terwijl Lando nieuwe op zijn auto had. Hij duwde Max vervolgens bij de start het gras op met een manoeuvre die meer dan kantje boord was", legt Marko uit in zijn wekelijkse column bij Speedweek. "Dit opende de deur voor Russell, die in de relatief lange aanloop naar de eerste bocht optimaal profiteerde van de slipstream en de leiding nam. Ik denk dat als Lando bij de start vooraan was gebleven, we de race niet hadden gewonnen. Maar door de start viel hij terug naar de derde positie achter Russell en Max."

Wat volgens Marko ook hielp waren de snelle pitstops van Red Bull. "De bandenwissels gingen erg goed, ik kan me de laatste keer dat we een pitstop hebben verprutst niet herinneren. Alle lof gaat naar Jonathan Wheatley en zijn gemotiveerde crew van monteurs. Ze zijn een goed gecoördineerd en goed getraind team. Hannah Schmitz verdient ook lof, ze neemt altijd duidelijke beslissingen."

Marko hoopt op sterk Mercedes

Lang om stil te staan bij de race in Spanje is er niet. Dit weekend staat de volgende GP alweer op het programma. Red Bull's thuisrace in Oostenrijk op de Red Bull Ring. Marko verwacht, wederom, een zwaar weekend. "Er wacht ons weer een uitdaging . Max heeft altijd een kans om te winnen, maar we rijden daar een sprintweekend en dat betekent dat we maar één sessie hebben om de auto af te stellen. De laatste races hebben we altijd alle drie de trainingen nodig gehad om de auto in balans te krijgen, dus als dit probleem aanhoudt, kunnen we het moeilijk krijgen."

Ook is hij bevreesd voor McLaren en Lando Norris. "En vorig jaar kreeg de wederopstanding van McLaren op de Red Bull Ring gestalte. Ze brachten daar hun upgrade en vanaf dat moment waren ze snel. Maar Max rijdt praktisch foutloos, godzijdank kan Lando dat nog niet. Maar hij blijft onze grootste rivaal. Ik hoop daarom dat Mercedes sterker wordt en een tijdje het op één na sterkste team wordt. Dat zou ons zeker helpen in het kampioenschap."

Praat mee!

Viaplay
x
Vertrekt Renault? 'Alpine en Briatore neigen steeds meer naar Mercedes-deal'