Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko waarschuwde Verstappen voor Bottas: "We zeiden hem nog, blijf daar nou buiten"

In de slotfase van de Grand Prix van Mexico probeerde Max Verstappen te voorkomen dat Valtteri Bottas er nog vandoor ging met de snelste raceronde. Helmut Marko legt uit dat de Nederlander team-orders kreeg om uit de buurt van Bottas te blijven.

Het was een matige race voor Valtteri Bottas. Al bij de start spinde de Mercedes-coureur na een tik van Daniel Ricciardo, waarna hij in de achterhoede bleef rijden. Mercedes gebruikte Bottas vervolgens om de snelste raceronde af te snoepen van Verstappen, al probeerde de Nederlander dit te voorkomen. Helmut Marko was hier niet zo blij mee. Bottas werd op een ronde gezet door Verstappen, waardoor de Limburger de poging tot een snelle ronde kon hinderen door voor de Fin te gaan rijden. "We hebben Max nog gezegd, blijf daar nou buiten", zegt Marko bij Motorsport Magazin . "Eén puntje maakt niet uit." Bottas zou overigens geen WK-punt scoren voor Mercedes, gezien hij buiten de top tien reed. "Hij zou ons alleen maar een puntje afnemen", aldus Marko.

Verstappen moest uit de problemen blijven

Tijdens de GP van Brazilië in 2018 verloor Verstappen de leiding doordat Esteban Ocon vanuit de achterhoede tegen de Red Bull-coureur botste. Marko verklaart niet bang te zijn geweest voor eenzelfde incident in Mexico. "Nee, nee, we zeiden gewoon tegen Max dat hij uit de problemen moest blijven", antwoordt de man uit Graz. In theorie had Sergio Perez de snelste raceronde van Bottas nog af kunnen pakken en alsnog als derde kunnen eindigen, maar ook deze strategische keuze wilde Red Bull niet maken. "We wilden dat niet riskeren", legt Marko uit. "Er was een kans om Hamilton in te halen (en een één-twee te scoren voor de Oostenrijkse renstal, red.) en dat is natuurlijk veel belangrijker dan één punt." De één-twee werd uiteindelijk niet behaald in Mexico, al moet daar volgens de Red Bull-adviseur snel verandering in komen. "In Brazilië willen we een één-twee. Dat is het doel", sluit hij mee af.

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
RN365-podcast Twinkeling in ogen Verstappen onheilspellend nieuws voor F1-concurrenten