Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko weerspreekt Mercedes-geruchten: "Kunnen geen nieuwe auto bouwen"

Max Verstappen en Red Bull kenden een uitstekend begin van het nieuwe F1-seizoen. RacingNews365 sprak in Djedda exclusief met teamadviseur Helmut Marko, die daarbij ook inzoomde op de concurrentie.

Dit weekend staat de tweede race van het F1-seizoen 2023 op de kalender. Fans van Max Verstappen rekenen op niets anders dan een overwinning en zelfs de concurrentie van Red Bull acht zichzelf al kansloos. Zo zei Mercedes-coureur George Russell dat Red Bull alle 23 races dit seizoen kan winnen. Helmut Marko erkent dat Red Bull verrast was door de grote problemen waar de concurrentie mee kampt. Ferrari had wederom grote problemen met de bandenslijtage én was te langzaam in Bahrein, terwijl de W14 van Mercedes totaal niet mee kon komen. "Wij hebben ons huiswerk goed gedaan", vertelt Marko in een exclusief interview met RacingNews365 . "Dat wat er vorig jaar niet optimaal was aan onze auto, hebben we geoptimaliseerd. We waren erg verrast om te zien dat Ferrari dezelfde problemen had als afgelopen seizoen en dat bij Mercedes de problemen zelfs groter zijn", aldus de Red Bull-adviseur. De vrees van de concurrentie is mogelijk wel terecht, want door de budgetcap is het lastig om tijdens het seizoen grote stappen te zetten. Het introduceren van een compleet andere auto, zoals Mercedes volgens de geruchten misschien zou doen, acht Marko dan ook onmogelijk. "Hoe snel ze de problemen kunnen corrigeren weet ik niet. Mercedes kan dat denk ik sneller dan Ferrari, maar we hebben natuurlijk ook te maken met de budgetcap. Daardoor zullen ze geen B-versie (een hele nieuwe versie, red.) van de auto kunnen bouwen."

Ongeslagen kampioen worden?

Grote verschuivingen hebben er tot dusver nog niet plaatsgevonden in de pikorde. Red Bull ging verder op de manier waarop het 2022 afsloot en Mercedes en Ferrari hebben voorlopig geen antwoord. Alleen het Aston Martin van Fernando Alonso en Lance Stroll heeft een grote stap gezet. "Aston Martin is de positieve verrassing van dit seizoen", aldus Marko, die geen wrok koestert jegens Dan Fallows, die van Red Bull overkwam en nu technisch directeur is bij Aston Martin. "Nee, dit is onderdeel van de Formule 1 en de politiek, dat gebeurt altijd. Zo hebben wij destijds Adrian Newey van McLaren en Pierre Waché van Sauber overgenomen."

23 overwinningen?

Gelooft Marko in een ultra dominant seizoen waarin Red Bull alle races wint? Iets dat een unicum zou zijn in de sport, waarin McLaren in 1988 nog het dichtste bij in de buurt kwam, met vijftien zeges in zestien races. "Dat is natuurlijk een bijzondere doelstelling, maar dat zou niet realistisch zijn. We hebben ook sprintraces waarvan we niet weten of het format nog aangepast wordt of niet." "Vorig jaar zagen we in Brazilië bijvoorbeeld ook dat de data niet overeenkwam met die van de simulator en we niets meer aan konden passen. Dat soort zaken kunnen voorkomen. Of zoals in Oostenrijk, waar Charles Leclerc vorig jaar veel beter om kon gaan met de bandenslijtage dan wij."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"