Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko wijst naar wedstrijdleiding: "Dan was het niet geëscaleerd tussen Verstappen en Norris"

Het moest een Red Bull-feestje op de Red Bull Ring worden, maar uiteindelijk eindigde het in tranen voor de Oostenrijkse renstal. Max Verstappen en Lando Norris kwamen met elkaar in aanraking, maar dat had volgens Helmut Marko voorkomen kunnen worden.

Norris Verstappen Austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In de eerste twee stints van de Grand Prix van Oostenrijk leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn voor Max Verstappen en Red Bull Racing. Maar na een slechte tweede pitstop zat Lando Norris in zijn McLaren ineens dicht achter de RB20 van Verstappen. Norris probeerde de drievoudig wereldkampioen te verschalken, maar dat lukte de Brit niet.

Toen Norris het voor de zoveelste keer probeerde, ging het mis tussen de twee kemphanen. Ze raakten elkaar en konden allebei een plek op het podium vergeten. Verstappen eindigde nog als vijfde in Oostenrijk, Norris viel al snel uit. Maar volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko hadden de twee elkaar helemaal niet hoeven te raken, zo stelt hij in zijn column voor Speedweek.

"Misschien had het allemaal anders kunnen aflopen. Ik had bijvoorbeeld graag gezien dat de straf voor tracklimits voor Norris sneller was opgelegd, dan was deze escalatie niet ontstaan. Met alle middelen die de wedstrijdleiding tot haar beschikking heeft, had er sneller een beslissing genomen moeten worden", zo begint Marko zijn verhaal.

"Tegelijkertijd hadden we Max kunnen vertellen dat Lando werd onderzocht en dat Norris hoogstwaarschijnlijk een straf zou krijgen. Dan had Max zijn tegenstander moeten laten gaan, maar dat zit niet in het DNA van Max Verstappen. We zullen nooit weten of Norris zou hebben geprobeerd om naar voren te gaan en dan vijf seconden weg te rijden om een straf goed te maken. Ik denk niet dat hij dat tegen Verstappen had gekund. Maar dat droeg ook bij aan deze escalatie."

Marko vervolgt: "Max en Lando zaten op en soms over de limiet, maar dat moeten we niet vergeten: ze waren aan het afremmen naar een lage snelheid, er waren geen tegenstanders in de buurt, de uitloopstrook was groot en er was geen echt gevaar. Dus waarom zouden we ze het niet met z'n tweeën laten uitvechten? De straf van tien seconden voor Max was voor mij onbegrijpelijk, want volgens mij was het Lando die overdreef. Hij ging niet per ongeluk twee keer over de witte lijn."

Ook interessant:

Verstappen en Norris trekken conclusie: vriendschap in F1 een illusie

Natuurlijk gooien we in dé F1-podcast de schuldvraag nog maar eens op. Hoe kijken de heren Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk naar het gebeuren tussen Max Verstappen en Lando Norris op de Red Bull Ring, zowel op als naast de baan?

Bekijk je podcast liever op YouTube, klik dan hier!

Praat mee!

Viaplay
x
Vertrekt Renault? 'Alpine en Briatore neigen steeds meer naar Mercedes-deal'