Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Marko zet deur open voor rijderswissel Red Bull

De rijdersduo's bij de twee Red Bull-teams voor aankomend jaar staan nog alles behalve vast. Helmut Marko sluit dan ook niet uit dat er de komende tijd wat gaat veranderen, ondanks de eerdere verlenging van Sergio Perez.

Marko Perez
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Sergio Perez tekende aan het begin van dit jaar een contractverlenging, waardoor hij nog tot minimaal 2025 aan Red Bull verbonden is. Weg speculaties zou je dus zeggen, maar dat is niet het geval. De prestaties van de Mexicaan, in combinatie met steeds dreigender wordende taal vanuit de Red Bull-leiding, zorgen ervoor dat het nog allerminst zeker is dat Perez ook komend seizoen mag beginnen als teamgenoot van Max Verstappen.

Helmut Marko doet daar nu een schepje boven op. De Oostenrijker wil zelfs het liefst een wereldtitel winnen met een Red Bull-junior aan de zijde van Verstappen. In gesprek met ORF vertelt Marko hoe het evaluatieproces er de komende weken uit gaat zien: "Ricciardo was geen ontslag. Ricciardo werd teruggehaald en Christian Horner had de droom dat hij zijn oude vorm zou hervinden. Hij won zes Grands Prix met ons en was een van de beste remmers. Echt geweldig hoe hij kon inhalen."

"Dat werkte echter niet bij Renault en ook niet bij McLaren. Het idee was, we zetten hem in omdat Nyck de Vries ook niet aan de verwachtingen voldeed. En als hij hier goed presteert (Bij Visa Cash App RB red.), kan hij overstappen naar Red Bull Racing. Helaas is dat niet gelukt. Er waren momenten dat hij heel goed was, maar het ontbrak hem aan consistentie," aldus Marko over de inmiddels vertrokken Daniel Ricciardo. Volgens de 81-jarige was dit dan ook hét moment om de jeugd de kans te geven: "Ik weet niet in hoeveel races hij (Lawson in 2023 red.) sneller was dan Yuki Tsunoda, maar daarom hebben we besloten dat het nu de tijd is om een vergelijking te trekken met Yuki. Wie van de twee is de snelste?"

'Perez ook in deze evaluatie'

Op voorhand lijkt die vergelijking vooral voor Visa Cash App RB van belang, maar niets is minder waar. Marko maakt er geen geheim van dat ook Perez serieus moet vrezen voor zijn plek: "We hebben ook nog Hadjar in de Formule 2 en die is ook erg goed. En we gaan ook Sergio Perez in deze evaluatie meenemen. In Bakoe is hij altijd heel snel, ongeacht hoe de auto is. Dat is best vreemd. Maar Singapore is ook een race die hij eerder gewonnen heeft. Dan komt nu ook zijn thuisrace in Mexico eraan, waar hij vorig jaar erg sterk was. Dus dat waren heel rationele redenen waarom we vasthielden aan hem. Dat heeft een realistische achtergrond."

"Nou, als mijn gevoel klopt dan denk ik dat wel ja," aldus Marko op de vraag of hij al een idee heeft hoe de rijdersduo's er komend jaar uit komen te zien. "Maar laten we afwachten. Toegegeven, Yuki is veel beter geworden. Hij heeft zijn emoties beter in bedwang. Op de radio was hij soms heel slecht. Door die tirades werd hij ook langzamer. Met andere woorden, het haalde hem uit zijn snelheid. Dat stoorde me het meest. Maar dat is nu weg, hij is op alle circuits snel en consistent."

"Maar de jeugd is weer de trend. Wat wij vroeger deden, wordt nu gedaan door Mercedes met Antonelli, Haas met Bearman en ik hoop ook dat Colapinto nog ergens terecht komt", zo vervolgt Marko die er geen geheim van maakt hoe hij komend jaar wereldkampioen wil worden met Verstappen. "In het ideale geval met iemand uit ons eigen juniorenprogramma (naast Verstappen red.) "

Ook interessant:

Verstappen brengt Mercedes iets wat het jaren heeft gemist

Toto Wolff claimde vorige week dat Mercedes de jacht op Max Verstappen heeft gestaakt. Hoe serieus moeten we die woorden nemen? Of is het vooral om iets van rust terug te brengen binnen het team en de coureurs vertrouwen te schenken?

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
RN365 Podcast Verstappen brengt Mercedes iets wat het jaren heeft gemist