Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko ziet 'driftige' Verstappen veranderen: "Hij ontplofte altijd"

Helmut Marko heeft Max Verstappen zien veranderen de afgelopen jaren. Waar de Nederlander vroeger nog wel eens uit zijn vel kon springen, heeft hij nu rust gevonden. Dit is volgens de Red Bull-adviseur terug te zien in zijn prestaties.

Max Verstappen begint in 2022 aan zijn achtste Formule 1-seizoen. De regerend wereldkampioen is nog steeds de jongste debutant aller tijden in de koningsklasse (17 jaar en 166 dagen, red.), wat volgens Helmut Marko gepaard ging met wat leermomenten. In een interview van Autorevue legt de talentscout en adviseur van Red Bull uit hoe Verstappen uitgroeide van een soms wat driftige puber tot een volwassen wereldkampioen. "Niet vergeten: hij is nog steeds maar 24 jaar oud!", zegt Marko als hem gevraagd wordt naar hoe kalm de Nederlander nu is tijdens een raceweekend. Het contrast tussen een lachende Verstappen tijdens de titelbeslisser in Abu Dhabi en de aanvaring met Esteban Ocon drie jaar geleden is groot. "Max is duidelijk volwassener geworden, dat heeft ook een beetje te maken met het loslaten (van Jos Verstappen, red.). Hij kreeg eerst veel training van zijn vader." "De relatie is nog steeds heel erg hecht, maar Max heeft vandaag de dag zijn eigen mening. Zijn ontwikkeling was van buitenaf soms niet zichtbaar, maar hij bereikte al snel het allerhoogste niveau. Als er vroeger iets niet goed ging tijdens een training, dan ontplofte hij altijd. Vandaag de dag is hij kalm."

Voordeel dat Verstappen niet gelijk om titels kon strijden?

Pas in zijn zevende Formule 1-seizoen kon Verstappen een serieuze gooi naar de wereldtitel doen, met succes. De regerend wereldkampioen beschikte voor 2021 nooit over een kampioenschapswaardige bolide. Volgens Marko heeft dit juist goed uitgepakt. "Was het een voordeel dat hij fouten kon maken voordat hij echt aan de top stond? Dat zeker!" "Maar wat we daarbij niet moeten vergeten: we zagen dat we zeker weten geen kampioenschap konden winnen met de Renault-motor, maar hij stond altijd achter het team. We hebben hem altijd volledig op de hoogte gehouden van onze plannen, ook toen het begon met Honda. Hij is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen." Verstappen liet al meermaals weten zich altijd op zijn gemak te hebben gevoeld bij Red Bull. Naar eigen zeggen wil hij nog zo'n tien à vijftien jaar door met racen voor de Oostenrijkse renstal. "Ik geloof zijn uitspraken over dat hij zich op zijn gemak voelt bij ons zeker", aldus Marko.

Viaplay
x
GP Singapore Marko luidt Red Bull-noodklok: "Niets werkt bij Verstappen"