Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Helmut Marko

Marko ziet enorme verschillen bij een meer volwassen Verstappen

In het eerste jaar dat Max Verstappen voor de titel kon vechten, bleef hij heel koel en nuchter. Dat verbaasde zelfs Red Bull-adviseur Helmut Marko die zegt het afgelopen jaar een andere Verstappen te hebben gezien dan een paar jaar geleden.

Verstappen Marko Abu Dhabi 2021
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Max Verstappen rijdt al sinds 2015 in de Formule 1 en maar had nooit de auto om voor de titel te vechten. Dit jaar gaf Red Bull hem echter wel die auto en Verstappen stelde niet teleur. De Nederlander won tien races, reed tien polepositions en won het kampioenschap bij de coureurs.

De Red Bull-coureur deed dit allemaal met een rust en kalmte die iedereen verbaasde. Zelfs Helmut Marko, de ontdekker van Verstappen, was dit jaar onder de indruk van de Limburger. "De koelheid waarmee hij dit jaar heeft aangepakt, vind ik inderdaad indrukwekkend", zegt de adviseur van Red Bull in een interview met Motorsport.com.

"Nerveus is sowieso het verkeerde woord bij Max. Hij voelt wel een bepaalde druk hoor, maar kan die goed onder controle houden. Op bepaalde momenten is er absoluut wel spanning, maar daarvoor hebben wij een heel goed team staan", voegt Marko toe.

'Verstappen is ook maar een mens'

Gianpiero Lambiase, de race-engineer van Verstappen, is volgens de Oostenrijker een heel belangrijk onderdeel van dat team. "Die heeft ook de autoriteit om Max soms duidelijk te zeggen welke kant we op gaan."

De Red Bull-adviseur onthult dat Verstappen zeker af en toe wel wat druk voelt, maar hij laat dat niet van invloed zijn op zijn prestaties. "Max is uiteindelijk ook maar een mens en je merkt de spanning zeker wel, maar nervositeit in de zin dat het zijn prestaties of zijn aanpak beïnvloedt, nee, dat is bij hem niet te zien", concludeert Marko.

Verstappen is gegroeid als coureur

De Oostenrijker koos er in 2014 voor om de Nederlander naar de Formule 1 te halen en had ook veel invloed op de beslissing om Verstappen in 2016 midden in het seizoen Daniil Kvyat te laten vervangen bij Red Bull. De Nederlander wist zijn eerste race bij het topteam meteen te winnen en hiermee bewees de Limburger meteen zijn talent.

Toch zag Marko dit jaar een andere coureur dan een paar jaar geleden en hij noemt de Grand Prix van de Verenigde Staten als voorbeeld. Verstappen verloor toen bij de start de leiding aan Lewis Hamilton maar wist uiteindelijk, geholpen door een goede strategie, toch de race te winnen.

"Hij is iets minder agressief en kan nu beter naar het grotere plaatje kijken. Dat is een belangrijk verschil. En als we het toch over de race in Austin hebben, dan weet ik zeker dat hij in 2016 nog niet zijn verlies had genomen in de eerste bocht", denkt de Oostenrijker.

"Max wilde in de beginjaren op ieder moment en onder alle omstandigheden het snelst zijn. Inmiddels heeft hij geleerd om dat te doseren en te leveren als het echt moet. De discrepantie is trouwens dat hij die volwassenheid tijdens zijn allereerste race voor Red Bull al wel liet zien."

Verstappen kan problemen beter relativeren

Dat is volgens Marko niet het enige wat door de jaren heen veranderd is bij de Nederlander. "Nog een belangrijk verschil is: als we een paar jaar geleden een probleem hadden tijdens een vrije training, dan explodeerde Max nog wel eens en liep hij te schelden door de pitbox."

"Dat ongeduld nam hij soms ook mee de baan op, bijvoorbeeld als een achterblijver niet snel genoeg aan de kant ging. Nu is Max veel rustiger. Hij presteert constant en ook nog eens op een uitzonderlijk hoog niveau. Hij is echt een buitengewone coureur", voegt Marko toe.

Ook interessant:

Coronel: "Verstappen wordt nog zeven of acht keer wereldkampioen"

Tom Coronel blikt voor RacingNews365 terug op het nieuws van de afgelopen week. De WTCR-coureur gelooft niets van de geruchten dat Lewis Hamilton zou stoppen met de Formule 1. Hij is daarnaast van mening dat Max Verstappen het niet bij één wereldtitel laat en denkt dat de Nederlander wellicht het record van Schumacher gaat verbreken.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

4 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Lewis Hamilton voelt zich aangevallen door Verstappen: "Heeft te maken met mijn succes"